Цифровизацията била в интерес на социално слабите

Цифровизацията била в интерес на социално слабите
Според Валери Борисов целта на прехода е тази част от българите да не са изолирани от цифровите технологии. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българите ще имат възможност да гледат дванадесет безплатни телевизионни програми от септември 2013 година, когато приключва първият етап от изпълнението на преработения План за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T).

Планът бе приет в сряда от Министерския съвет, предаде БТА. 1 септември 2013 г. е датата на изключване на аналоговия сигнал.

На брифинг заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов каза, че цифровата ефирна телевизия е в интерес на социално слабите хора, които не могат да си позволят сателитна или кабелна телевизия.

Той добави, че целта на прехода е тази част от българите да не са изолирани от цифровите технологии.

Около 300 милиона лева са необходими на Министерството на отбраната, за да освободи целия зает от тях честотен сектор.

„За цифровизацията говорим за сума под половината от тази цифра“, каза още Валери Борисов, цитиран от „Фокус“.

Правителството осигури до 17.5 млн. лв. в бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) за декодери и за провеждане на информационна кампания.

В изпълнение на Плана, в най-кратки срокове Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще предостави данни за социално слабите българи, получаващи помощи за отопление.

След попълване на декларации, включващи определени критерии, съгласно Плана ще се прецени каква част от тях ще бъдат подпомогнати при осигуряването на декодиращи устройства за примемане на цифровите програми.

Приемането на преработения План е важна стъпка в разговорите на българската страна с Европейската комисия по повод въвеждането на цифрова телевизия, казаха от МТИТС.

Часове преди брифинга обаче финансовият министър Симеон Дянков коментира, че цифровизацията не е по силите на бюджета и при възможност България трябва да иска отлагане на процедурата.

Според него за процеса ще са нужни около 300 милиона лева за две-три години.

„Отсега казвам, че такива пари държавният бюджет няма и не възнамерявам да дам“, категоричен е вицепремиерът.

Според него „технологиите напредват доста и може би след няколко години цифровизацията въобще няма да е и смислено нещо“.

За следващата година ще бъде осигурено финансиране за поетапно въвеждане на цифровизацията, обяви обаче министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Той добави, че министерството има ангажимент (поставен от Дянков – бел. ред.) да проучи как е решен въпросът в другите европейски държави с осигуряване на финансирането.

#цифровизация #България #Симеон Дянков #вицепремиер #Министър на финансите #Ивайло Московски #Министър на транспорта #Министерството на транспорта #информационните технологии и съобщенията #МТИТС #Министерството на труда и социалната политика #МТСП #Министерството на отбраната #Валери Борисов #заместник-министър на транспорта #Европейската комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници