"М-Тел" вече предлага скорост 21 Mbps навсякъде с 3G покритие

"М-Тел" вече предлага скорост 21 Mbps навсякъде с 3G покритие
A A+ A++ A

На всички места в страната, на които е достъпно 3G покритието на "М-Тел", вече ще може да се ползват скорости от 21 Mbps вместо досегашните 14,4 Mbps. Това съобщи днес на среща с медиите главният технически директор на компанията Хорст Пертъл. Обхватът на бързата технология е нараснал от 960 населени места през септември 2011 г. до 2200 сега. В допълнение, към градовете, в които са достъпни скорости от 42 Mbps, се присъединяват градовете Ямбол и Сливен, с което населените места, в които може бързо да се сърфира в интернет, стават 19. До края на годината бързата мрежа ще покрие още Стара Загора, Хасково, Кърджали, Перник, Благоевград, Кюстендил и Димитровград. Има планове 42 Mbps да се предлагат и в курортите Банско и Боровец.

Според Хорст Пертъл основен проблем бързите скорости да се предложат навсякъде, където има 3G покритие на "М-Тел", се крие в капацитета на преносната мрежа. Иначе ъпгрейдът става само чрез обновяване на софтуера на съществуващите базови станции, което може да бъде направено по всяко време. За да облекчи мрежата си от натоварването, предизвикано от нарастващото потребление на данни, компанията засега не смята да използва Wi-Fi точки за достъп. Особено в градовете проблем в тази област създава прекаленото насищане на честотите с различни Wi-Fi мрежи, което може да повлияе на качеството на услугите. На срещата бяха изнесени и данни от собствени тестове на компанията за скоростите в различни места в страната и от тях стана ясно, че макар в повечето от големите градове да се постигат най-високи скорости за трансфер от всички мобилни мрежи, например в Пловдив, където оборудването на компанията не е обновено, това съвсем не е така. Все пак ъпгрейдът на техниката в града на тепетата вече е в плановете на оператора.

Отново бяха коментирани и данните от годишния доклад на Комисията за регулиране на съобщенията, който установи, че през миналата година мрежата на "М-Тел" е на първо място по отношение покритието на площта на страната с 90,90%, а по отношение на населението е на второ с 98,05%, или 7 200 000 души. Според доклада 3G покритието по население е 97,64%. В същото време компанията осигурява най-голямо 3G покритие по територия - 89,50%. "М-Тел" има най-голям ръст на 3G покритието по територия сред телекомите за едногодишен период, според данните на регулатора. Стана ясно и че към юни 2012 г. ръстът на клиентите на мобилен броудбанд е 81,5% спрямо същия период на миналата година.

Хорст Пертъл заяви, че компанията иска да има фиксиран достъп до всяко домакинство и затова усилено разширява обхвата на оптичната си мрежа, но заради спецификата на технологията това става бавно. Все пак плановете са за покритие на всички областни градове в страната. До края на годината домакинствата, които ще влизат в обхвата на фиксираната мрежа на "М-Тел", ще се увеличат с близо 100 000, като общият им брой ще стане 940 000. Спрямо юни 2011 година броят на абонатите на фиксиран броудбанд в мрежата на "М-Тел" се е повишил с 35%. Мрежата има значение и за предлагането на телевизионните услуги на оператора. През април е въведена нова платформа с технология на ZTE, а през юли е активирана функцията SVoD за абонаментен достъп до съдържание. До няколко месеца се очаква пускането на Multi Screen технология, която ще позволи на потребителите да гледат дадено предаване не само през телевизор, но и през компютър и смартфон.

И накрая, една важна новина за жителите и гостите на София, които използват метрото. На срещата стана ясно, че трите мобилни оператори вече са подписали договор за изграждане на мобилно покритие по целия маршрут на софийското метро. Техническите параметри вече са уточнени и работата ще започне до седмици, като най-вероятно се цели завършването му до официалното пускане на новите участъци от метрото, което е планирано за септември.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино