Шотландия е първата страна в света с минимална цена на алкохола

Шотландия е първата страна в света с минимална цена на алкохола
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Шотландия е на път да се превърне в първата страна в света с минимална цена на алкохолните продажби след решение на британски съд, с което се  отхвърли жалба на производители на шотландско уиски, пише "Индипендънт".

Съдиите във Върховния съд на Великобритания единодушно отхвърлиха жалбата на Асоциацията на шотландските производители на уиски (SWA) и други производители на алкохол, които твърдят, че политиката е "непропорционална" и е незаконна срямо европейското законодателство.

С решението се слага край на петгодишна съдебна битка за плана на шотландското правителство да въведе минимална цена на алкохола (MUP) от 50 пенита. С тази мярка правителството цели хората да нямат достъп до фалшив алкохол, вреден за човешкото здраве.

Според съда увеличението на цената на алкохола чрез акциз или чрез увеличение на ДДС няма да бъде "толкова ефективно", колкото да се атакува евтиният алкохол.

Съдът поясни, че промяната от 2012 г. не нарушава законодателството на ЕС, допълвайки, че минималната цена е легитимен инструмент за постигане на легитимна цел.

През 2012 г. шотландският парламент прокара законодателна промяна във връзка със зачестилите смъртни случаи от алкохолно натравяне - 1 265 случая през 2016 г., което е с 10% увеличение спрямо предходната година.

Правителството отбелязва, че това е свързано с 60% по-достъпния алкохол в сравнение с 80-те години на XX век.

Предложението за 50 пенита означава, че четири кутии бира 440 милилитра с 5% алкохол ще струват най-малко 4,40 лири, бутилка вино с 12% алкохол най-малко 4,50 лири и бутилка уиски 700 милилитра ще струва най-малко 14 лири.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници