Административният съд не касира изборите в Кюстендил

Административният съд не касира изборите в Кюстендил
Неоснователно е твърдението, че т. нар. хиперактивност на кмета Петър Паунов в предизборната кампания от името на „Коалиция Кюстендил" е довело до неравнопоставеност на политическите субекти, посочва съдът. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Административният съд в Кюстендил отказа да касира изборите за Общински съвет от 13 май 2012 г.

Съдът потвърди решението на Общинската избирателна комисия, а съдия Милена Алексова прекрати производството по делото за касиране на изборите в Кюстендил, заведено по жалба на ГЕРБ" и „Атака", предаде „Дарик".

Съдът прие, че разгледани по същество жалбите са неоснователни и не са налице нарушения, които да доведат до недействителност на изборния резултат от 13 май.

Неоснователно е твърдението, че т. нар. хиперактивност на кмета Петър Паунов в предизборната кампания от името на „Коалиция Кюстендил" е довело до неравнопоставеност на политическите субекти, посочва съдът.

От предоставените от „Дарик радио" и две местни телевизии документи, е видно, че няма превес в участието на „Коалиция Кюстендил" в предизборната кампания и няма правни последици от участието в нея на кмета Петър Паунов, аргументират се магистратите.

Административният съд прие, че грешките в изписването на ГЕРБ и в бащиното име на Мая Шишкова са технически.

Освен това е неоснователно и твърдението, че посредством видеонаблюдението е контролиран вота на служителите на общинска администрация, се казва още в решението.

По делото няма събрани доказателства дали камерите са работели, но дори и да са включени, местата, на които се намират, не дават възможност да се разкрие тайната на упражнения вот.

Съдът не намери за основателно и възражението, че регистрираният рекорден брой застъпници е легален способ за купуване на гласове. Твърденията за купуване и продаване на гласове са недоказани.

Основателно е възражението за неправилно отчитане на гласове в избирателни секции 23 и 96. В списъка комисията е вписала само ЕГН-та , без другите данни от личните карти на избирателите.

Гласуването и отчитането на гласове в секции с номера 21 и 97 е законосъобразно. Съдът прие, че това нарушение не влияе на изборния резултат.

От общия брой действителни гласове 18 955 се вади 206. Полученият брой, съотнесен към броя на общинските съветници , при избирателна квота от 507, не променя мандатите в общински съвет.

Не променя и избора на независимия общински съветник Кирил Станчев, избран с 869 гласа.

Решението на Административния съд в Кюстендил подлежи на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) в 7- дневен срок.

#Кюстендил #избори #общински съвет #касиране #ГЕРБ #„Атака" #Петър Паунов #Кирил Станчев #ВАС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници