Напрежение между Сърбия и Украйна

Напрежение между Сърбия и Украйна
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

След като привика посланика си в Сърбия за консултации в Киев на 3 ноември, Украйна призова балканската държава да уважава суверенитета и териториалната й цялост, както и да разреши въпроса със сръбските бойци в района на Донбас, където помагат на проруските сепаратисти, информира Balkan Insight.

В съобщение външното министерство на Украйна отбелязва, че по време на тези консултации е обсъден основният проблем, свързан със сръбските наемници, които се бият в Донбас като част от "руските терористи".

Ведомството допълва също, че Белград има задължения към международни правни инструменти за борба с тероризма, към които е страна.

"Освен това Украйна е сериозно обезпокоена от нелегалните контакти на представители на Сърбия с окупиран Крим", пояснява министерството.

По-рано този месец посланикът на Украйна в Сърбия Александър Александрович заяви, че Белград не прави достатъчно, за да обуздае пътуващите до Източна Украйна сърби, които се бият на страната на проруските сили.

Русия обучава сръбски наемници, за да избиват украинци. Русия използва сръбски екстремисти за организирането на преврат в Черна гора, каза той.

Интервюто предизвика покачване на напрежението между Киев и Белград.

Радикалната партия на Сърбия призова за експулсирането на Александрович по време на заседание на парламента.Сръбското външно министерство също обвини посланика, че се опитва да унищожи топлите отношения между Сърбия и Русия.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници