ГЕРБ предлага ЦИК да води списък на избирателите постоянно

ГЕРБ предлага ЦИК да води списък на избирателите постоянно
Въвеждаме задължение на ЦИК онлайн, директно в реално време, да излъчва заседанията, които провежда, заяви Искра Фидосова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ГЕРБ предлага Централната избирателна комисия (ЦИК) да функционира постоянно, а не само в предизборна кампания, за да поддържа и води постоянен списък на избирателите.

Идеята е част от предложенията на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс, обявени от зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ и председател на правната комисия Искра Фидосова, предаде БГНЕС.

„Трябва да има линк на сайта на ЦИК, който да препраща към регистъра на ГРАО и всеки български гражданин с въвеждане на ЕГН като код за достъп да може да провери дали фигурира в избирателния списък, в кой избирателен район и в коя секция е вписан“, аргументира се Искра Фидосова.

Мнозинството в Народното събрание предлага това задължение да бъде вменено на нова изборна администрация, която да се създаде към ЦИК.

„Въвеждаме задължение на ЦИК онлайн, директно в реално време, да излъчва заседанията, които провежда“, продължи Искра Фидосова.

От ГЕРБ предлагат още ЦИК да съдейства и осигури всички необходими средства – финансови и технически, за създаването на електронни сайтове на районните и на общинските избирателни комисии, на които също публично да може да се оповестяват решенията и регистрите, съобщи още Искра Фидосова.

#ГЕРБ #ЦИК #Изборен кодекс #Искра Фидосова #ГРАО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници