АИКБ се тревожат, че Бюджет 2018 не реформира

АИКБ се тревожат, че Бюджет 2018 не реформира
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Проектът за Бюджет 2018 не реформира. Това се посочва в позицията на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) относно правителственото предложение за държавния бюджет за 2018 година.

Според индустриалците в правителствения Бюджет 2018 няма разчети, които ясно да показват развитие и реализация на конкретни реформи в здравноосигурителната система.
Според бизнеса през последните години българското здравеопазване не е ефективно, а увеличаването на капиталовите разходи и разходите за медикаменти не заместват реалните инвестиции и реформа в здравеопазването, нито необходимостта от точно определяне на държавната политика и модела на развитие на здравеопазването. Това допълнително влошавало качеството на здравните услуги у нас и допринасяло за продължаващото изтичане на кадри извън страната.

Бизнесът е на мнение, че заплащането на извършените здравни услуги трябва да е функция на резултатите от проведеното лечение.

В становището на АИКБ се обяснява и че ефективността и ефикасността на здравно осигурителната система ще се повиши, ако се създаде конкурентна среда и се демонополизира дейността на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). АИКБ настоява и да се продължи реформата в сектора, като се приватизират общинските болници.

Индустриалците са категорични и че пенсиите за инвалидност у нас са нереалистично много. По този повод те апелират държавата да предприеме решителни действия, с които да се прекрати източването на средства от НОИ - спешна реформа в медицинската експертиза на работоспособността.

Според становището на АИКБ Бюджет 2018 не предвижда и реформи в образованието и науката. Бизнесът смята за необходимо провеждането на целенасочена държавна политика за повишаване на привлекателността на професии, от които пазара на труда отчита дефицит, като природо-математически и технически специалности.

Работодателите категорично подкрепят увеличаването на средствата в бюджета за сектор "Образование", но според тях акцентът не трябва да бъде насочен само към увеличаването на учителските заплати и издръжката на образователните институции. Според тях допълнителното финансиране трябва приоритетно да се разпредели към техническите университети, професионалното образование, приложните научни изследвания (в това число и към Българската академия на науките), както и към "защитените" професии и държавни стипендии.

АИКБ предлага и промяна в модела на финансиране на ВУЗ-овете у нас с цел задържане на качествени специалисти в България. Предложението им е да се въведе финансов механизъм по дефицитни специалности, които да са обвързани със задължение за студентите, след завършването си да останат да работят за известен период в България.

В Бюджет 2018 не са заложени и реформи на държавния апарат - АИКБ отбелязва, че препоръката за преструктурирането и редуцирането на бюджетите на министерствата и ведомствата не е взета под внимание - нещо повече в представения проект на бюджет разходите за издръжка на държавния апарат растат с 308.4 млн. лв.

В Бюджет 2018 работодателите не подкрепят още мерките за повишаване на социалните помощи и обезщетения, както и увеличението на разходите за сектор "Вътрешен ред и сигурност". Индустриалците отбелязват и че внедряването на електронни услуги и създаването на функциониращо електронно правителство у нас драматично закъсняват.

Според индустрията е възможно през 2018 година българската икономика да нарасне между 3.8 и 4.2%. Те обясняват, че това може да стане, ако правителството насочи системни усилия за решаване на основния проблем на бизнеса, възпиращ увеличаването на производството и износа, а именно - липсата на квалифицирани и производителни човешки ресурси.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници