Швеция въвежда нови пътни знаци в помощ на чужденците

Швеция въвежда нови пътни знаци в помощ на чужденците
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

От 1 декември по магистралите и шосетата в Швеция ще се появят нови пътни знаци, които ще бъдат илюстрирани със символи и няма да съдържат текст с цел да бъдат разбираеми за водачите на МПС-та, които не владеят шведски език, съобщава вестник The Local, цитиран от Агенция "Фокус".

Един от новите знаци ще алармира за произшествие на пътя.„Предупредителният знак показва автомобил, наклонен настрани. Много по-бързо разбираем е от текста. Принципно символите са по-лесни за разбиране и от тези, които не знаят шведски", обясниха от Агенцията по транспорта на скандинавската държава.

Друг знак, който ще бъде заменен и който до този момент беше разбираем само за владеещите шведски език, е този, който дава указания за 24-часови ресторантьорски услуги. Текстът nattöppet („отворен през нощта“) се заменя с часовник и числото 24, написано вътре в него.

Третият нов знак ще показва местата за паркиране на ремаркетата за камиони и със сигурност ще бъде полезен за чуждестранните посетители на Швеция.Знаците са вдъхновени от Конвенцията на ООН за пътните знаци и сигнали, която съветва страните да използват символи за техните пътни знаци, за да ги направят разбираеми за всички на пътя.

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници