Пропадна увеличението на заплатите на медиците с до 20%

Пропадна увеличението на заплатите на медиците с до 20%
Колективният трудов договор няма да бъде подписан от Министерството на здравеопазването, докато двете страни – синдикатите и работодателите – не се споразумеят, каза Десислава Атанасова. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова и представители на работодателите и на синдикатите в отрасъл „Здравеопазване“ не подписаха колективния трудов договор (КТД).

В понеделник от Министерството на здравеопазването съобщиха, че с новия КТД в сила за следващите 2 години, ще се увеличат заплатите на всички медици с между 10% и 20%.

Новото увеличение на заплатите на здравния персонал трябваше да влезе в сила от 1 юли.

Има тема, по която работодателите и синдикатите не са постигнали договореност, и тя беше установена малко преди пресконференцията, уточни министър Атанасова, цитирана от БТА.

Работодателите внесоха нов текст, което удължава преговорния процес, каза пред журналисти Иван Кокалов от КНСБ. Синдикатите нямат вина за неподписването на договора, допълни той.

Спорният текст, за който настояват работодателите, е, че увеличение на основните заплати на персонала в здравеопазването ще има само „при положение, че се гарантира и осигури финансовата стабилност на лечебните заведения, които са търговски дружества“, предаде БГНЕС.

Синдикатите питат какво точно означава този текст и твърдят, че това няма как да бъде гарантирано от тях.

Причината била, че не може да се предвиди какви средства ще бъдат отпуснати от държавата.

Това е основната тема, по която не е постигната договореност, заяви д-р Димитър Димитров, председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването.

Ситуацията през последните три години е доста специфична заради финансовата стагнация, няма и увеличения на заплатите, каза той.

Искаме заплатите на медицинските сестри да стигнат до 530 лв., а през 2013 г. да има ново увеличение на основните възнаграждения, каза още д-р Димитров.

„Мениджърите ще гарантират финансова стабилност чрез официални договори с НЗОК и държавата, да няма делегирани бюджети и субсидии, а официално финансиране“, заяви относно спорния текст д-р Димитров, цитиран от „Фокус“.

Колективният трудов договор няма да бъде подписан от Министерството на здравеопазването, докато двете страни – синдикатите и работодателите – не се споразумеят, каза Десислава Атанасова.

Министърът също заяви, че е изненадана от това, че синдикатите и работодателите не са се разбрали, след като до предната вечер е имало съгласие.

КТД предвижда с над 10% да се увеличат минималният праг за заплатите на лекарите, а с 20% – началните възнаграждения на медицинските сестри, и от 440 лева те вече ще стартират със заплата от 540 лева.

Предвижда се основната заплата на лекар с една специалност да бъде 700 лв.

#Десислава Атанасова #министър на здравеопазването #Министерството на здравеопазването #КТД #заплати #КНСБ #Иван Кокалов #д-р Димитър Димитров #НЗОК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници