БСП иска машинно гласуване на изборите

БСП иска машинно гласуване на изборите
От левицата предлагат да се въведе съдебен контрол за всички актове на ЦИК. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

БСП обяви, че е необходим основен ремонт на Изборния кодекс, и представи своите предложения за промени, като едно от тях е въвеждането на машинно гласуване във всички секции за вота догодина.

Така всеки с право на глас ще може чрез клавиатурата на специална машина да избере номера на партията или коалицията, която подкрепя, и след като приключи с гласуването, автоматично ще излиза разпечатка, която ще трябва да бъде пусната в урната, аргументираха се от левицата, цитирани от БГНЕС.

Според червения депутат Младен Червеняков може да се ползват машини втора ръка, използвани вече в други страни.

По думите му машинното гласуване се използва в доста европейски държави.

„ГЕРБ въведоха в Изборния кодекс на следващите парламентарни избори да се гласува с отделни бюлетини. Те се опитват да ни върнат десетки години назад към онези изборни безобразия и маймунджилъци, с които смятахме, че сме се разделили, като разнасяне на бюлетини извън секциите и предварителното им раздаване на хората“, коментира пък колежката му Мая Манолова.

Затова от БСП смятат, че ако не се приеме идеята им за машинно гласуване, трябва да се върне интегралната бюлетина.

От БСП искат и регламентация на броя на застъпниците и пълномощниците на партиите, коалициите и инициативните комитети и предлагат той да не е повече от една втора от броя на секциите на територията на избирателния район.

Социалстите ще настояват още за връщането на старото положение на изборните секции в чужбина, тоест те да се разкриват при 20 заявления, а не при 100, както изисква в момента Изборният кодекс.

„Съществува опасение, че следващите парламентарни избори ще са още по-безобразно организирани, още по-манипулирани и още по-купени и че вотът на гражданите ще бъде подменен“, каза Манолова.

Затова от левицата предлагат да се въведе съдебен контрол за всички актове на ЦИК.

„Недопустимо е ЦИК да действа като политическа цедка, която да преценява кои политически субекти да бъдат допуснати до участие в изборите. Ако няма съдебен контрол, някои от основните участници в изборите могат да останат на резервната скамейка“, мотивира се още депутатът.

Манолова коментира, че ЦИК много често си позволява да дописва закона, а в други случаи не се намесва.

Преди дни пък от „Синята коалиция“ обявиха, че внасят промени в Избирателния кодекс, с които да се уреди електронно гласуване.

Идеята е всеки, който иска да гласува от разстояние, да подаде заявление до 21 дни преди вота. Самото гласуване по изчисления на сините отнема около 10 минути.

От БСП обаче са на мнение, че електронното гласуване крие доста рискове.

„Българите сме добри специалисти, и то в области, в които няма особен ефект – в хакерството. Притесненията, че може да се влияе на електронното гласуване, са много сериозни. Не е ясно как при електронното гласуване може да се гарантира сигурността на изборния процес. То ще позволи на брокерите на гласове по-лесно да се снабдят с кодовете“, коментира Младен Червеняков, цитиран от „Фокус“.

#БСП #Изборния кодекс #избори #ГЕРБ #Синята коалиция #гласуване #Мая Манолова #Младен Червеняков #ЦИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"