Китай призова Съединените щати да зачитат територията на Китай

Китай призова Съединените щати да зачитат територията на Китай
A A+ A++ A

Китайското външно министерство е изпратило строги възражения до Съединените щати, след като разрушител на американския флот е преминал край островите, които Китай смята за свои в Южнокитайско море.

Китай призова Съединените щати да зачитат територията на Китай, заяви говорителката на министерството Хуа Чунинг в ежедневен брифинг в Пекин, предава news.bg 

Припомняме, че американски разрушител извърши в началото на август "операция по свобода на корабоплаването", на 12 морски мили от изкуствения остров, построен от Китай в Южнокитайско море, съобщиха американски представители пред Ройтерс.

Това беше поредната операция "свобода на корабоплаването", провеждана по време на управлението на Тръмп. Нито китайското министерство на отбраната, нито външното министерство отговориха тогава незабавно.

Също така през август, страните членки на АСЕАН излязоха от безизходицата и успяха да договорят общо комюнике по казуса с Южнокитайско море. Но външните министри на държавите не могат да постигнат единна позицияза спора с Китай в акваторията и излязоха с общо комюнике, в което се призовава да се избягва милитаризирането на спорния регион и подчертават тревогата си от действията на Пекин, свързани със създаването на изкуствени острови.

След дълги преговори някои членки изразиха безпокойството си от териториалните претенции и "действия в района, които подкопават доверието, увеличават напрежението и могат да подкопаят мира, сигурността и стабилността". 

Преди два месеца Филипините и Китай достигнаха до разбирателство, като е договорено да няма нови окупации на острови.

"Сега има статукво в Южнокитайско море. Според него китайците няма да заемат нови острови в Южнокитайското море, нито пък ще строят", съобщи тогава министерство на външните работи на Филипините, коментирайки и риболовен район близо до Филипините, който Китай блокира от 2012 г. до 2016 г.

#Съединените щати #Китай #Южнокитайско море #Пекин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници