„Файненшъл Таймс": Продажбата на „Глобул“ ще разтърси българския телекомуникационен пазар

„Файненшъл Таймс": Продажбата на „Глобул“ ще разтърси българския телекомуникационен пазар
Докато за момента продажбата на „Виваком" изглежда в задънена улица, поне що се отнася до стратегическите инвеститори, потенциалните купувачи биха могли да насочат вниманието си към „Глобул", където сделката може да бъде сключена много по-лесно. Снимка: B
A A+ A++ A

От „Файненшъл Таймс"; Превод: БГНЕС

Продажбата на „Глобул", втората по големина компания за мобилни телефони в България, почти сигурно ще стане факт и може да се окаже решаващ момент за един пазар в преход.

Гръцката национална телекомуникационна компания (OTE) съобщи, че „обмисля потенциалната продажба на своите филиали „Глобул" и „Германос Телеком България", върху които притежава пълна собственост, и възнамерява да започне съответната процедура".

Съобщението на говорителката на ОТЕ София Марину потвърждава информациите в медиите от региона, че гръцката компания иска да се отърве от „Глобул".

„Потенциална продажба на тези активи ще намали драстично бъдещите финансови задължения на ОТЕ и същевременно ще позволи на компанията да засили присъствието си на останалите си стратегически пазари," заявява Марину.

Продажбата е „част от стратегията на ОТЕ за рефинансиране на дълга си, чийто падеж настъпва в идните две години, който възлиза на 3,4 млрд. евро. Тя включва както удължаване на сроковете на падеж, така и намаляване на цялостния нетен дълг," допълва говорителката.

Въпреки малкия размер на българския пазар продажбата може да привлече част от тежката артилерия на глобалната телекомуникационна индустрия, като интерес проявяват водещият мобилен оператор в Турция, „Тюрксел", както и „Водафон" и „Ориндж", съобщават местни медии, които обаче не цитират никакви източници.

„Тюрксел" съобщи, че не е решил дали ще участва в надпреварата.

Промяната на българския пазар на мобилни телефони започна. „Мобилтел" или M-Tel, водещата GSM компания, е собственост на „Телеком Аустрия". По-рано този месец мексиканската компания „Америка Мовил", контролирана от милиардера Карлос Слим, подписа договор за придобиването на 21%-ен дял в австрийската компания.

„Америка Мовил" съобщи, че присъствието на „Телеком Аустрия" в Източна Европа е една от причините за придобиването на дела.

Затъналата в дългове компания за фиксирани телефони „Виваком" (известна също така с предишното си име БТК), както и филиалът й за мобилни телефони „Вивател" вероятно ще се върнат на пазара на по-късен етап, след като кредиторите им се отказаха от продажба през май.

Кредиторите, включително „Роял Банк ъв Скотланд" и „Дойче Банк", установиха контрол върху „Виваком" през 2010 г.

Тази година бяха отправени оферти от българския банкер Цветан Василев, Тор Бьорголфсон, исландски бизнесмен, и „Тюрксел", единствения стратегически инвеститор и очевидно предпочитан купувач.

Според информациите продажбата била отменена заради условията на „Тюрксел", но се очаква в близко бъдеще да бъде направен нов опит за продажба на компанията.

„Тази година може да се превърне в годината, в която всички три мобилни оператора ще сменят структурата на акционерите си," казва Веселин Радойчев, анализатор от софийската Първа финансова брокерска къща.

„След продажбата на дял в компанията майка на „Мобилтел" сега другите два мобилни оператора ще бъдат продадени. Докато за момента продажбата на „Виваком" изглежда в задънена улица, поне що се отнася до стратегическите инвеститори, потенциалните купувачи биха могли да насочат вниманието си към „Глобул", където сделката може да бъде сключена много по-лесно," допълва Веселин Радойчев.

Който и да придобие „Глобул", ще поеме контрола върху добре позициониран играч, но на пазар, където мобилните оператори преживяват тежки времена в опитите си да спрат намаляващия среден доход от потребител (ARPU, стандартна мярка в индустрията).

„Глобул" има пазарен дял от малко под 36% от около 11,5 млн. активни абонати в първото тримесечие на 2012 г.," съобщава Ема Бъкланд от „Аналисис Мейсън", консултантска компания в областта на телекомите, медиите и технологиите.

Веселин Радойчев счита, че „Глобул" има стабилна позиция на пазара, ниска задлъжнялост и е пострадал по-малко от основния си конкурент М-Tel от агресивната политика на разширяване на „Вивател". Годишната му оперативна печалба е около 100 млн. лева (51 млн. евро).

От друга страна, процентът на проникване на мобилните телефони от 140% в България свидетелства за пазар, достигнал точка на насищане. И трите мобилни оператора са съсредоточени в запазването на клиентите си. Показателят ARPU се понижава доста стремително заради конкуренцията, намаляването на таксите за междумрежови разговори и икономическата несигурност.

Според „Аналисис Мейсън" ARPU се е понижил от 9 евро на месец през 2010 г. на 8 евро на месец миналата година, подобно на постигнатото от „Тюрксел" ниво на турския пазар. Но Веселин Радойчев е по-песимистично настроен и счита, че българският ARPU е намалял под 8 евро още през 2010 г.

Несъмнено това е тенденция в цял свят, особено на бурно развиващите се пазари, които неотдавна достигнаха точката на насищане. И както в другите страни, операторите опитват да увеличат възможностите за печалба, като разширят използването на услуги с добавена стойност. Тук M-Tel изпревари „Глобул", генерирайки 17% от приходите си от дата услуги (включително SMS-и) спрямо 10% за „Глобул".

Но Веселин Радойчев е скептично настроен относно възможностите на всички играчи да компенсират скоро намаляващите приходи от гласови услуги с услуги с добавена стойност.

„Най-важната част от продажбата е кой ще бъде купувачът - стратегически инвеститор с дългосрочен инвестиционен хоризонт или финансов инвеститор, който може да използва агресивен маркетинг, за да вземе по-голям дял от пазара," казва той.

„И в двата случая резултатът ще е от полза за потребителите, тъй като цените ще намалеят, освен ако потенциалният купувач няма силно политическо влияние, което може да се отрази на решенията на регулатора," допълва Веселин Радойчев.

#„Глобул" #България #Турция #„Тюрксел" #„Мобилтел" #M-Tel #„Виваком" #Цветан Василев #Тор Бьорголфсон #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"