ООН призна изразяването в интернет за човешко право

ООН призна изразяването в интернет за човешко право
С резолюция, представена от Швеция, Съветът на ООН за правата на човека призова всички държави да защитават свободното слово онлайн. Снимка: digitalnewsasia.com
A A+ A++ A

Свободното изразяване в интернет беше признато за човешко право за първи път от Съвета на ООН по правата на човека.

С резолюция, представена от Швеция, Съветът на ООН за правата на човека призова всички държави да защитават свободното слово онлайн, предаде „Ройтерс“, цитирана от „Дневник“.

В речи Канада и Куба изразиха своите резерви по въпроса, но се присъединиха към консенсуса, постигнат от 47-те членки на основния орган на ООН за човешките права.

„Това е първата резолюция на ООН, която заявява, че човешките права в цифровата сфера трябва да бъдат защитавани и подкрепяни в същия обхват и със същия ангажимент като човешките права във физическия свят“, заяви Ейлийн Донахоу, посланик за Вашингтон, която подпомогна осъществяването на резолюцията заедно с колегите си от Бразилия и Тунис.

Представителят на Китай подкрепи текста, но и коментира, че хората трябва и да бъдат защитавани от вредни сайтове.

„Вярваме, че свободният поток на информация в интернет и безопасният поток на информация в интернет са взаимно зависими“, каза Ся Дзингъ и даде за пример онлайн хазарта, порнографията, насилието и измамите.

#човешки права #свобода на словото #интернет #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници