Антикорупционните закони на ГЕРБ и БСП – ефективни или прах в очите

Антикорупционните закони на ГЕРБ и БСП – ефективни или прах в очите
източник: pinterest.com
A A+ A++ A

Защо ГЕРБ и БСП пишат различни закони против корупцията и наистина ли ще бъдат ефективни или са само прах в очите? В спор по темата в „Здравей, България” влязоха представителите на двете партии Десислава Атанасова и Филип Попов.  

„Нелогично и странно е БСП да внасят подобен законопроект. Те не могат морално да претендират, че ще борят корупцията, защото през 2009 г. именно тяхното мнозинство гласува и приема Закона за амнистията. Те приемат закон, с който амнистират всички извършени престъпления до 1 юли 2008 г., тоест в тяхното управление”, коментира Десислава Атанасова.

„По този законопроект няма нито един амнистиран от страна на БСП. От ГЕРБ искат да продължат по този начин – да маркират някаква борба с корупцията, защото в техния законопроект не се предлага истинската борба с нея, тоест наказателното преследване от страна на държавата”, заяви от своя страна Филип Попов.

„Една от разликите в нашия законопроект и този на БСП е по отношение на избора на председател, зам.-председатели и членове на звеното за борба корупцията. Ние смятаме, че председателят трябва да бъде номиниран от народните представители по една публична процедура”, каза още Атанасова.

Във връзка с предложението на БСП звеното за борба с корупцията да е под шапката на президента, депутатът от ГЕРБ заяви, че Конституцията е съвсем ясна по отношение на това чии са правата по разследването. А именно прокуратурата е тази, която осъществява дейността.

„Искаме да създадем специализиран орган, който да се занимава единствено и само с корупционните престъпления. И сега от прокуратурата заявиха, че биха работили по сигнали за корупция по високите етажи на властта, но просто няма такива. Искаме да създадем този специализиран орган, който да е назначен от президента. В момента нито се събират, нито се разследват сигнали и изобщо не се стига до прокурор. Очевидно има страх в обществото да се работи по такъв род сигнали”, обясни Попов.

#ГЕРБ #БСП #корупция #Десислава Атанасова #Филип Попов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници