Нов пожар избухна в химическия завод на "Аркема" край Хюстън

Нов пожар избухна в химическия завод на "Аркема" край Хюстън
източник:pixabey.com
A A+ A++ A
Силен пожар избухна в химическия завод на френската фирма "Аркема" в градчето Кросби, на 40 км североизточно от Хюстън в щата Тексас. Причина за пожара е нов взрив на два контейнера с органични пероксиди, предаде Асошиейтед прес, цитирано от ДАРИК.
 
От фирмата очакват и останалите в завода шест контейнера с органични пероксиди да се запалят. "Аркема" и американската Агенция за опазване на околната среда следят за токсични химически вещества в атмосферата.
 
В четвъртък "Аркема" съобщи за подобна авария. Причината бе прекъсването на електричеството заради бурята Харви. В завода престанаха да работят хладилните инсталации, които поддържат постоянна температура в контейнерите с леснозапалими вещества, включително пероксидите.
 
От четвъртък около завода е създадена зона за безопасност с радиус 2,4 км. В нея се допускат само служители на "Аркема" и представители на ресорните ведомства на щата Тексас. Пострадали няма. Местните жители са евакуирани от местата в непосредствена близост до завода.
 
По данни на Си Ен Ен ураганът Харви, който връхлетя Тексас на 26 август с проливни дъждове и наводнения и впоследствие отслабна до тропическа буря, до момента е взел 47 жертви.
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници