Управляващите видяха положителен мониторингов доклад от ЕК

Управляващите видяха положителен мониторингов доклад от ЕК
Анастасов смята, че с този доклад механизмът за сътрудничество и проверка няма как да отпадне. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Петият мониторингов доклад на Европейската комисия за България, който се очаква през юли, ще бъде положителен, според зам.-председателя на парламента Анастас Анастасов от ГЕРБ.

„Разговорите трябва да се проведат в посока за определяне на някакъв срок, в който трябва да отпадне механизмът за сътрудничество и проверка," заяви в сряда председателят на вътрешната комисия в НС и зам.-председател на парламента Анастас Анастасов, предаде БГНЕС.

В следващите дни се очаква да бъде представен докладът на Европейската комисия за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка. Той ще даде оценка за целия 5-годишен период откакто действа този механизъм за нашата страна в сферата на съдебната реформа, борбата с корупцията и борбата с организираната престъпност.

Анастасов смята, че с този доклад механизмът за сътрудничество и проверка няма как да отпадне.

"Когато е налаган върху България и Румъния 2007 г., няма упоменат срок. За мен е важното да знаем докога ще продължим. Не могат постоянно да се поставят нови условия, нови условия, нови условия – това може да продължи до безкрайност", обясни тезата си депутатът.

Анастас Анастасов, който е един от изявените юристи в ГЕРБ предполага, че докладът ще бъде положителен. "Действията на България, не говоря само за нашето правителство, а и за предишното, ще бъдат оценени положително", очаква Анастасов.

Той не очаква негативно влияние върху доклада да окаже и това, че БСП сезира Конституционния съд за Закона за конфискация на незаконно придобито имущество, като отбеляза, че доста време им е трябвало да съберат съответните подписи.

"Аз определено мисля, че няма текстове в закона, които да са противоконституционни, може би затова и те атакуват общия принцип на закона. Няма конкретика в това, което атакуват", каза Анастасов.

Депутатът смята, че едва ли КС ще върне Закона за конфискацията, въпреки успехите на опозицията пред този съд.

Вътрешната комисия на НС в сряда прие доклада за състоянието на националната сигурност за 2011 година.

Анастасов коментира, че той е първи такъв по рода си, но има неща, които трябва да се доуточнят. Според него от една страна докладът е твърде общ, а от друга липсата на конкретика в него не позволява да се вземат определени становища.

"Има какво да се желае в доклада – дали трябва в определения сектор от него – различните вътрешна сигурност, политическа оценка, да се търси някаква конкретика, а на други места – не. За мен този доклад трябва да дава по-общи, по-важни насоки за в бъдеще, например в рамките на една година, на някаква перспектива в един по-кратък период или по-дълъг, ако щете за 3 или 5 години, все пак има тактика и стратегия, обясни председателят на вътрешната комисия", заяви депутатът.

Той смята, че по доклада този доклад трябва да има повече аналитична част и да предлага някакви решения, с които да се заеме законодателят. Докладът е интересен, но зависи кой какво търси в него и какво точно го интересува, посочи Анастас Анастасов.

Депутатите отхвърлиха законопроекта на "Атака" за утилизацията. В него те предлагаха обезвреждането на ненужни и негодни оръжия боеприпаси и взривни вещества, които са притежание на държавни ведомства и предприятия да се прави в поделенията и специалните за целта предприятия на министерство на обраната.

#Анастас Анастасов #ЕС #ЕК #мониторингов доклад #ГЕРБ #Европейска комисия #Механизъм за сътрудничество и проверка #Народно събрание #Парламент #депутат #депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници