Тръмп или Ким Чен-ун е по-голяма заплаха за САЩ?

Тръмп или Ким Чен-ун е по-голяма заплаха за САЩ?
източник:pixabey.com
A A+ A++ A

Скандалът с реакцията на президента Доналд Тръмп на действията на неонацистите в Шарлотсвил се разраства и е централна тема на британските медии, информира ДАРИК.

В редакционна статия лондонският "Гардиън" отбелязва, че Тръмп отива все по-далече в снизходителното си отношение към расистката десница и сега ще трябва да плати цената за това - както в страната, така и извън нея.

С изявленията на пресконференцията след печалните събития в Шарлотсвил той "преднамерено и шокиращо пресече линията, която разделя приемливото от неприемливото в поведението на избран демократичен лидер в многорасово общество".

"Сега Тръмп трябва да се изправи пред последствията на своето спонтанно и неизвинимо решение. Тези последствия трябва да включват начина, по който лидерите на расово пъстрите европейски страни, включително Великобритания, ще градят отношенията си с президента на САЩ от този момент нататък", пише вестникът.


Сега е моментът, в който Америка и светът трябва да демонстрират ясна морална позиция, каквато президентът на САЩ, за нещастие, е неспособен да заеме. Има позиция, която е правилна, и позиция, която не е. Расизмът, антисемитизмът, защитата на "бялото" превъзходство и нацизмът, в нова или стара форма, са грешната страна. Лидер, който не може да каже това ясно и категорично, е не само заблуден невежа. Той също така губи моралното право и голяма част от правото си да бъде уважаван като лидер. А именно в тази позиция Тръмп се постави сам, заключава "Гардиън".

В друга статия в същия вестник авторът - Ричард Улф, пише, че "президентът на САЩ сега е симпатизант на неонацистите". Неговата пресконференция след събитията в Шарлотсвил бе "гротескна демонстрация" на съпричастност с расистите насилници. Това поне можа да обедини неговите съпартийци републиканци във възмущението им от техния президент, отбелязва той.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници