Северна Корея в пълна изолация след тежките санкции от ООН

Северна Корея в пълна изолация след тежките санкции от ООН
източник:pixabey.com
A A+ A++ A

Съветът за сигурност на ООН прие с единодушие резолюция за нови по-строги санкции срещу Северна Корея. Те са в отговор на извършените от Пхенян нови ракетни изпитания, съобщиха световните агенции, цитирани от бТВ.

Резолюцията предвижда експортна забрана от КНДР на въглища, желязо, желязна руда, олово, оловна руда и морски продукти. Това може да доведе до съкращаване с една трета от годишния износ на Пхенян, който сега възлиза на 3 млрд. долара. 

В текста на проекторезолюцията се забранява на страните, в които работят севернокорейци, да увеличават техния брой. Забранява се също създаването на нови съвместни предприятия с КНДР и допълнителни инвестиции във вече съществуващите.

Санкциите предвиждат също замразяване на авоарите и забрана за пътуване спрямо 13 физически лица и предприятия, свързани с ядрената и ракетната програми на Пхенян. 

САЩ са изготвили първоначалния текст и са преговаряли по него с Китай в продължение на няколко седмици, отбелязва Асошиейтед прес.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който в момента е в отпуска в частния си голф клуб в Ню Джърси,  приветства новите санкции срещу Северна Корея. Според него те ще имат "много голямо финансово въздействие”, предаде Асошиейтед прес. 

"Съветът за сигурност на ООН току-що одобри с 15 гласа "за” и нито един "против” санкции срещу Северна Корея. Китай и Русия гласуваха с нас. Много голямо финансово въздействие”, написа Тръмп в "Туитър”.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници