Много нарушения на Боршош в НДК

Много нарушения на Боршош в НДК
източник:facebook
A A+ A++ A

В работата си като директор на Националния дворец на културата Мирослав Боршош грубо е погазвал Закона за обществените поръчки (ЗОП) и Търговския закон. Това е заключението след проверките на Главния инспекторат към Министерски съвет, Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и на външната одиторска фирма "Семпер Фортис” ООД, които откриха много нарушения в НДК.

Докладът на комисията, назначена от премиера Бойко Борисов, е от 47 страници. В него е посочено, че в близо 100 договора за доставки и услуги, възлагането е извършено без прилагане на съответните процедури по ЗОП. Дадени са примери с договори за ПР-услуги.
 
През 2016 г. са подписани два такива договора за 30 393 лв., след това през същата година още четири на стойност 46 672 лв., а през 2017 г. - шест за 80 896 лв. "Сключването на отделни договори за предоставяне на идентични услуги създава условия за заобикаляне на ЗОП", пише в доклада.
 
Проверяващите са установили, че в нарушение на чл.20, ал.2 от ЗОП за извършените строително-ремонтни работи в кино "Люмиер" не е проведена обществена поръчка.

В нарушение на правилника за упражняване правата на държавата в държавните търговски дружества, вместо 3-годишен договор за управление, Мирослав Боршош и Съвета на директорите са били с петгодишни договори.

Пак в нарушение на същия правилник НДК е управлявано без бизнес програма. От констатациите ставя ясно, че Боршош е сключвал договори за наем без разрешение на едноличния собственик на капитала на дружеството. Нямало и щатно разписание, назначавани са хора без професионален опит за съответната длъжност.

Таванът на основната зала в НДК, където ще се провеждат заседанията по време на българското председателство на Съвета ан ЕС, е излязъл близо 650 000 лв., пише "Труд", позовавайки се на документи, с които разполага.Тези пари е можело да не се платят, ако не се е действало прибързано, твърдят проверяващите.

По време на заседанията на временната комисия за НДК в парламента, новият изпълнителен директор на НДК Ангел Митев призна, че след като работниците свалили модулната италианска система, се оказало, че не могат да я монтират отново. Това наложило доставка на нов "Окачен черен таван със скрита спомагателна конструкция и на жалузен таван със стъкленоватови бафъли". Демонтажът и окачването на новия таван струват 644 354 лв.

Инженери твърдят, че новият таван крие сериозен риск при силен вятър в залата да има сериозен шум. Причината била "побългаряването на модулната конструкция". Оригиналът е американски, но проектантите решили да спестят пари, като дадат на наша фирма да произведе елементите.

Все още се очаква одобрение на работните проекти от НАГ-София, за да започне основният ремонт на сградата за председателството.

Изпълнителният директор Ангел Митев призна, че главният архитект на София е поискал от ръководството на двореца да се решат проблемите с авторските права на екипа, който е проектирал НДК. И едва след това главният архитект на столицата щял да пристъпи към одобрение на договорите.

Срокът, който е предвиден по договор за основния ремонт, е 120 дни.

#Боршош #Закона за обществените поръчки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници