Холандия втвърди ветото си за България в Шенген

Холандия втвърди ветото си за България в Шенген
На снимката: Холандският министър на имиграцията Герд Леерс (вдясно) с еврокомисаря по вътрешен ред и правосъдие Сесилия Малщрьом на Съвета на вътрешните министри на ЕС. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Холандия ще продължава да блокира влизането на България и Румъния в Шенген, заяви твърдо холандският министър по въпросите на имиграцията Герд Лерс

Той обеща Холандия да държи извън Шенген двете най-нови страни – членки на ЕС, докато те не убедят страната му, че отбелязват прогрес в борбата срещу корупцията, цитиран от „Ройтерс“.

Румъния и България се надяваха да се присъединят към Шенген през март, но опасенията за организираната престъпност и пропускливите им граници бяха причина за провал на плановете им.

Няколко правителства на ЕС предложиха в последните месеци двете страни да влязат в Шенген, като първо елиминират проверките на летищата и по-късно да отменят граничния контрол по суша.

Лерс обаче заяви в Брюксел, че Холандия няма да е готова да се съгласи на подобен план, в случай че има дискусия по темата на среща на лидерите на ЕС на 9 декември.

Пред репортери в Брюксел той заяви, че Холандия няма да приеме подобен план, ако, както някои европейски дипломати предложиха, този въпрос бъде предложен за обсъждане на срещата на върха на ЕС на 9 декември.

„Това е сто процента сигурно. Те не трябва да го включват в дневния ред (на срещата). За нас отговорът е ясен“, заяви холандският министър. България и Румъния „трябва да покажат резултати. Това е по-важно от намирането на решение“, добави Леерс.

За разлика от Холандия, Финландия, която също наложи вето на приемането на България и Румъния в Шенген през септември 2011 г., обяви миналата седмица, че приема варианта за поетапното присъединяване на двете балкански страни.

Холандският министър на имиграцията каза също, че страната му ще проучи очаквания през февруари междинен доклад на Европейската комисия за усилията на България и Румъния в борбата срещу корупцията, за да види дали двете страни са готови за Шенген.

„Ако видим напредък през февруари, тогава нещата ще потръгнат“, отбеляза Леерс.

Холандците се тревожат, по думите на министъра, че България и Румъния трудно ще успеят да поддържат сигурни своите участъци от границите на ЕС, и направи сравнение с Гърция, която не успява да задържи незаконните имигранти, напиращи да влязат в ЕС от територията на Турция.

„Трябва да сме сигурни, че това, което се случва в Гърция, няма да се случи в България“, каза холандският министър на имиграцията.

Новото потвърждаване на холандското вето идва месец след като премиерът Бойко Борисов обяви триумфално, че България със сигурност ще влезе в Шенгенската зона до юли 2012 г. благодарение на решение, записано в протокола от последната среща на Европейския съвет.

Според експерти записаното в протокола на Европейския съвет не ангажира юридически Холандия със срокове кога да даде политическа подкрепа за разширяване на шенгенската зона.

Кандидатурите на България и Румъния за Шенген остават висящи, след като на заседанието на Съвета на вътрешните министри от ЕС на 22 септември 2011 г. Холандия и Финландия упражниха правото си на вето и блокираха присъединяването на двете балкански страни към зоната за пътуване без граничен контрол заради опасения, свързани със съдебната система и корупцията.

По план България и Румъния трябваше да се присъединят към Шенгенската зона през март 2011 г. Решението за тяхното членство беше отложено за края на годината.

#ЕС #Брюксел #Шенген #Полско председателство на ЕС #Съвет на вътрешните министри на ЕС #Холандия #Финландия #Полша #вето #Румъния #Европейски съюз #Герд Леерс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници