Скъпо месо, а евтини колбаси

Скъпо месо, а евтини колбаси
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Цените на свинското месо у нас растат, а в същото време тези на колбасите, за които то трябва да е основна суровина, падат. Това показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища, цитирани от Труд. Според информацията, от средата на март цената на едро на свинското месо върви нагоре и в края на юни е отчетено поскъпване от 15,5%.

На годишна база пък (спрямо юни 2016 г.) повишението е с 5,3%. В същото време цената на малотрайните колбаси намалява с 6,8% за година и с над 2% на месечна база. Понижение има и при кренвиршите – с 3,6%, и при тайния салам – с 5,4% на годишна база. Разминаването в цените не може да се оправдае с внос на месо, защото данните на комисията показват, че в същия период се наблюдава и покачване с 44% на цените на месото и на международния пазар.

Обратна е ситуацията с пилешкото месо, което поевтинява на едро през юни спрямо същия месец на миналата година, но цената на пилешките кренвирши се покачва. Най-голямо е намалението при пилешките бутчета – с 11,3% и гърдите – с 10,7% за година. Цената на пилешките кренвирши обаче расте с 2,8% за същия период. Данните на комисията показват още, че ядем по-скъпи сирене, кашкавал и масло. Най-драстично е покачването при маслото, чиято цена на едро през юни е била най-висока от 2012 г. насам. Тогава пакетчето от 125 гр. е струвало на едро 1,10 лв. при 1,62 лв. сега.

Само за последната година (спрямо юни 2016 г.) цената му се е покачила с близо 31%. Най-скъпо от пет години насам се продава и кравето сирене. Килограм на едро през юни се е продавал по 5,73 лв. при 4,75 лв. през същия месец на 2012 г. Спрямо година по-рано поскъпването е с почти 6%. Толкова за месец се е увеличила и цената на кашкавала, като сега на борсите той се продава по 10 лв. за кг при 9,62 лв. за кг през 2015 г.

Търговци слагат до 41% надценка на стоките в магазините, отчитат данните на ДКСБТ. Наблюдението на цените на дребно на основните хранителни продукти: захар, олио, брашно и яйца показва, че през юни най-високи са цените в магазинната мрежа, като само при яйцата се наблюдава по-висока цена в големите търговски вериги.

Надценките на цените на дребно, спрямо цените на едро, в големите търговски вериги са най-големи при брашното и яйцата, съответно 27% и 41%, следвани от олиото – 18%. Най-малка надценка има при захарта – 4%. В магазинната мрежа търговците слагат до 33% отгоре върху цената на брашното, 29% – на яйцата, 22% – на олиото и 14% – на захарта.

#месо #пилешко

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници