Обвиненията в плагиатство не накараха премиера на Румъния да подаде оставка

Обвиненията в плагиатство не накараха премиера на Румъния да подаде оставка
Не се отказвам от битката, която предприех, заради тези нападки. И въпрос не става да подам оставка, категоричен е Виктор Понта. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Министър-председателят на Румъния Виктор Понта изключи възможността да подаде оставка, въпреки обвиненията в плагиатство.

Премиерът определи като „политическо и незаконно" решението на експертната комисия, потвърдила обвиненията срещу него за плагиатство, съобщава в комюнике Социалдемократическата партия на Викто Понта, цитирано от БГНЕС.

Това е политическо и незаконно решение, взето от приближените на президента Траян Бъсеску като наказателна мярка за участието ми в Европейския съвет, заяви самият Виктор Понта в Брюксел.

„Не се отказвам от битката, която предприех, заради тези нападки. И въпрос не става да подам оставка," добави румънският премиер.

Преди това в интервю за испанския всекидневник „Паис" той бе заявил, че ще напусне поста, ако бъде доказано, че е плагиатствал.

Националният атестационен съвет по университетските титли заключи, че 85 страници от общо 400 от докторската теза на Виктор Понта са преписани дума по дума от други произведения и препоръча да се отнеме докторската му титла, присъдена през 2003 г.

Няколко часа преди това в държавен вестник се появи съобщение, че по нареждане на министерството Съветът се разформирова, а временно изпълняващият длъжността министър Ливиу Поп подчерта, че той няма никаква юридическа тежест.

Британското научно списание „Нейчър" съобщи на 19 юни, че разполага с документи, събрани от анонимен критик, според тях над половината от дисертацията от 432 страници на Виктор Понта е изплагиатствана, без да се направят необходимите позовавания.

„Трудът" е посветен на функционирането на Международния наказателен съд и е публикуван през 2003 г. на румънски език.

#Румъния #Виктор Понта #плагиатство #оставка #Траян Бъсеску

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници