Борисов: Не сме поемали ангажимент да приемем допълнително мигранти

Борисов: Не сме поемали ангажимент да приемем допълнително мигранти
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

България не е поемала ангажимент да приема допълнително мигранти, заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешния парламентарен контрол. Той отговори на питане на лидера на БСП Корнелия Нинова относно Бялата книга за развитието на Европа, предложена от председателя на Европейската комисия. На кой от петте варианта за развитие на ЕС се спира България, попита Нинова, пише ДАРИК. 

„Бялата книга за бъдещето на Европа представя 5 сценария за бъдещето на Европа. Всеки един съдържа възможности и предизвикателства. България има интерес да участва в силна и обединена Европа с повече интеграция. Основна цел е включването ни в Шенген“, каза премиерът. На уточняващ въпрос на Нинова дали България е поемала ангажимент за допълнителна квота за мигранти, Борисов заяви, че не сме поемали никакъв ангажимент.

„Що се отнася до миграцията мога да кажа какво съм говорил пред Европейския съвет. Проблемът е, че Вишеградската четворка по принцип не поиска да приема мигранти не, че не иска допълнително квоти. Ние се бяхме съгласили на 1200, ако не ме лъже паметта, които по релокация да дойдат в България. Дойдоха 2-ма и един избяга. На Европейския съвет зададох въпрос на колеги-допускаме, че приемаме 1200 мигранти, ще ми разрешите ли да направя затвор, за да ги задържа там, тъй като вече имаме по 20-30 пъти задържане на един и същи човек. На границата със Сърбия, връщаме го, пак бяга, пак го връщаме. Те не искат да стоят тука, те и в Унгария и Полша не искат да стоят“, заяви Борисов.

„Не само, че не сме поемали никакъв ангажимент, ние не можем дори стария си ангажимент да изпълним по простата причина, че миграционният ни натиск в момента е почти нула. В същото време това, което сме поели като релокация, те не желаят да стоят в България. Нищо допълнително от това, което и служебния кабинет преди няколко месеца прие. Нищо различно няма. Нито аз съм поемал ангажимент“, обясни премиерът.

Що се отнася до Европа на две скорости, Борисов заяви, че заради това се полагали толкова много усилия се полагали да влезем в чакалнята на еврозоната. „Влизането в чакалнята не носи риск за нас, защото гарантира инвестиции и намаляване на лихвите по кредитите. Ако не искаме да изпаднем на 2-3-та или 5-та скорост-газ, за да стигнем, за да стигнем до развитите европейски държави и да си изпълним“, коментира Бойко Борисов.

Той обясни, че от понеделник имаме целия достъп до Шенгенската информационна система. „Вече влизането в Шенген вече е чисто политическо решение. Не виждам нещо, което би могло да ни тревожи в момента“, заяви Борисов.

#Бойки Борисов #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници