Косово: Брюксел да върне Сърбия на европейския път

Косово: Брюксел да върне Сърбия на европейския път
Никой по-добре от гражданите на Косово, Босна и Хърватия не знае какво означава антиевропейска Сърбия, заяви Енвер Ходжай. Снимка: kosovaonline.info
A A+ A++ A

Министърът на външните работи на Косово Енвер Ходжай призова Брюксел да окаже натиск на Сърбия, която, по думите му, е поела по антиевропейски път.

„Последните политически развития в Сърбия означават, че страната се връща към 90-те години на миналия век, а този път не води към европейска интеграция," коментира Енвер Ходжай в интервю за „Гласът на Америка", цитирано от БГНЕС.

Министърът поиска международната общност да поиска Сърбия да премахне паралелните държавни структури, които изгражда в населената с етнически сърби северна част на Косово.

Сърбия не признава едностранно обявената независимост на Косово от 17 февруари 2008 г. и новата държава я обвинява, че опитва да контролира областите, населени с етнически сърби, чрез паралелни административни структури.

„Преговорите между властите в Прищина и Белград няма как да продължат, ако не бъдат изпълнени вече постигнатите споразумения," категоричен е косовският външен министър Енвер Ходжай.

Косовският външен министър обвини директно Ивица Дачич, който до момента бе министър на вътрешните работи, за неизпълнението на постигнатите споразумения между Белград и Прищина.

Той обясни, че спечелването на президентските избори от страна на Томислав Николич и връчването на мандат за съставяне на правителство на лидера на Социалистическата партия Ивица Дачич са предизвикали тревога сред балканските държави.

Енвер Ходжай припомни, че Ивица Дачич е бил привърженик на политика, която не е за похвала и че е бил „говорител на един режим, който извършил военни престъпления в Косово, Босна и Херцеговина и Хърватия".

Ивица Дачич бе говорител на сръбския диктатор Слободан Милошевич докато той водеше войните срещу съседните държави.

„Първато изявление на Ивица Дачич, че ще се опита да върне сръбските сили в Косово, без никакво съмнение предизвика голямо безпокойство сред властите в Скопие, Прищина, Сараево, Подгорица и Загреб," заяви Енвер Ходжай.

Според него всичко това доказва, че Сърбия се връща към антиевропейския път.

„Никой по-добре от гражданите на Косово, Босна и Хърватия не знае какво означава антиевропейска Сърбия. В тази връзка отговорността на Брюксел и западните партньори трябва да бъде много ясна спрямо правителството, което може да бъде сформирано в Белград," посочи още Енвер Ходжай.

#Косово #Сърбия #Енвер Ходжай #Ивица Дачич #Томислав Николич #Слободан Милошевич #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници