Ислямисти посягат на световното културно наследство в Мали

Ислямисти посягат на световното културно наследство в Мали
В Томбукту се намират общо 16 мавзолея по границата със Сахара, заради които местността е известна като „град на 333-те светци" и е включена в световното наследство. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

„Ансар Дине”, една от въоръжените ислямистки групировки, които контролират Северно Мали, се закани да разруши всички мавзолеи на мюсюлмански светци в Томбукту.

Градът бе включен през седмицата от ЮНЕСКО в списъка на застрашеното световно наследство.

В Томбукту се намират общо 16 мавзолея по границата със Сахара, заради които местността е известна като „град на 333-те светци" и е включена в световното наследство.

Според говорител на ислямистката групировка, разрушаването на мавзолеите било наказателна мярка за обявеното от ЮНЕСКО в четвъртък решение да постави Томбукту в списъка на застрашеното наследство.

„Бог е един. Всичко това е „харам" (забранено от исляма). Ние сме мюсюлмани, а какво е ЮНЕСКО”, запита в специално обръщение към последователите си ислямистът, добавяйки, че „Ансар Дине” действа „в името на Бога”, предаде БГНЕС.

Според свидетели ислямистите напълно са разрушили тази сутрин мавзолея на Сиди Махмуд, който вече бе осквернен в началото на май от членове на „Ал Кайда в ислямския Магреб” - друга въоръжена групировка, контролираща част от Северно Мали с подкрепата на хора от „Ансар Дине”.

Обявявайки решението си да постави Томбукту, както и историческото селище Гао, в списъка на застрашеното световно културно наследство, ЮНЕСКО би тревога и предупреди международната общност срещу опасностите, които тегнат над този митичен град в Мали.

#Мали #ЮНЕСКО #Сахара #Магреб

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници