Рекордните 8.6 млрд. евро изтеглиха гърците през май

Рекордните 8.6 млрд. евро изтеглиха гърците през май
До момента рекордът по бягство на депозити държеше октомври 2011 г., когато бяха изтеглени 6.8 млрд. евро. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Гръцките физически и юридически лица са изтеглили през май от своите банкови сметки рекордните от началото на кризата 8.6 млрд. евро на фона на политическата нестабилност, съобщава Централната банка.

През май депозитите в гръцките банки са намалели от 166 на 157.4 млрд. евро. До момента рекордът по бягство на депозити държеше октомври 2011 г., когато бяха изтеглени 6.8 млрд. евро, припомня Дарик.

На 6 май в Гърция се проведоха парламентарни избори, в резултат на които не беше съставено правителство. Това наложи повторно гласуване на 17 юни и едва след него беше съставено коалиционен кабинет, включващ Нова демокрация, ПАСОК и Демократичната левица.

Правителството на Андонис Самарас обеща, че ще преразгледа кредитното споразумение с Европейския съюз и Международния валутен фонд, но като цяло ще спазва неговите цели и задачи.

Само за няколко дни след 20 юни, когато беше съставен кабинета, в страната се върнаха около 3 млрд. евро на вълната от оптимизъм, че Гърция ще остане в еврозоната и ще изпълни ангажиментите си към кредиторите.

#Гърция #избори #Андонис Самарас #премиер #Нова демокрация #ПАСОК #Демократичната левица #Европейския съюз #Международния валутен фонд #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници