Първите газови доставки по „Южен поток” в България през 2015 г.

Първите газови доставки по „Южен поток” в България през 2015 г.
Газопроводът „Южен поток”, който ще преминава от Русия към Европа по дъното на Черно море, ще бъде строен на три етапа – 1+2+1. Снимка: ЕПА/БГНЕС, Архив
A A+ A++ A

Газопроводът „Южен поток“, който ще преминава от Русия към Европа по дъното на Черно море, ще бъде строен на три етапа – 1+2+1, като по първия участък от трасето газът ще достигне България през декември 2015 г.

Това заяви директорът на руската газова компания „Газпром“ Алексей Милер, цитиран от РИА „Новости“ и bTV, по време на годишната си среща с акционерите на компанията.

„Първите доставки газ по първата отсечка на „Южен поток“ ще пристигнат в България през декември 2015 г., а след това в интервал от една година паралелно ще бъдат въведени в експлоатация още две от отсечките, а след това и последната. Едно плюс две плюс едно“, обясни Милер.

„До края на 2017 г. – началото на 2018 г. на бреговете на България ще пристигат 63 млрд. куб. м. природен газ, които оттам ще се разпределят към целевите пазари“, добави той.

По-рано директорът на „Газпром“ е заявил, че е възможно компанията да започне изграждането на две отсечки едновременно, но затова ще са необходими допълнителни проучвания на техническите възможности на компонентите, използвани за изграждането на газопровода.

Според него първите търгове за покупка на тръби ще бъдат обявени през август тази година, допълва РИА „Новости“.

Алексей Милер е подчертал, че компанията няма планове  да увеличава планираните вече инвестиции в проекта.

Що се отнася до ефективността, директорът на „Газпром“ е обърнал внимание, че газовият гигант притежава половината от тръбопровода, строящ се в морския участък, което ще му позволи да спести от транспортни тарифи.

„В морския участък ние притежаваме 50% и половината от транзитната тарифа няма да плащаме на транзитна страна, а на себе си“, посочи още Милер.

„Това е и една от принципните разлики между този проект („Южен поток“) и другите експортно-транзитни коридори, които преминават през страни, често проблемни“, допълва директорът на „Газпром“.

#Южен поток #газ #Газпром #България #Алексей Милер #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници