1300 души в ареста след протестите срещу корупцията в Русия (ВИДЕО)

1300 души в ареста след протестите срещу корупцията в Русия (ВИДЕО)
YouTube
A A+ A++ A

Близо 1300 протестиращи срещу корупцията във властта в Русия бяха арестувани вчера по време на организираните мирни демонстрации в 180 градове в страната. Руският опозиционен лидер Алексей Навални, който бе арестуван на излизане от къщи вчера, на път към протестите, е осъден на 30 дни административен арест, съобщиха осведомителните агенции.

Московски районен съд призна най-големия политически враг на президента Владимир Путин за виновен в многократно нарушаване на разпоредбите за организиране или провеждане на митинги. Втората вълна масови протести бе организирана във вчерашния Ден на Русия. Задържан е и директорът на Фонда за борба с корупцията Роман Рубанов.

Властите изключиха електричеството на студиото, откъдето друг съратник на Навални излъчвал стрийм на демонстрациите. Когато Леонид Волков се преместил в резервно студио, му прерязали кабела за интернет.

Властите на руската столица първоначално разрешиха организираният от Навални протест срещу корупцията да се състои на булевард "Сахаров", който е далеч от центъра на Москва, но опозиционерът призова привържениците си да се съберат на "Тверская" - една от главните улици в близост до Кремъл.

 

Прокуратурата предупреди, че демонстрацията там ще бъде смятана за незаконна. Протестиращите срещу корупцията бяха разпръснати от полицията с палки и сълзотворен газ.
 
По данни на неправителствена организация в Москва са били задържани 730 души, а по данни на вътрешното министерство в Санкт Петербург са арестувани около 500 души. Руски държавни медии съобщиха за 200 задържани в Москва, предаде ДПА.
 
Според полицията в Москва в протеста са се включили около 4500 души, но според репортери на Ройтерс те са били много повече - около 10-12 хиляди души.

След подобни протести през март Навални лежа 15 дни в затвора и бе осъден да плати глоба.

Опозиционерът има намерение да се кандидатира за президентските избори догодина. Социологическите допитвания показват, че той няма особени шансове да се пребори с Путин, който има много висок рейтинг.

Не е ясно и дали Кремъл изобщо ще позволи на Навални да се кандидатира, отбелязва Ройтерс.

 
 
 
 

#Русия #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници