„Амнести Интернешънъл” обвини българските власти в хомофобия

„Амнести Интернешънъл” обвини българските власти в хомофобия
„Амнести Интернешънъл” изрази подкрепа към шествията на хората с различна сексуалност като българското София Прайд, което ще се проведе на 30 юни. Снимка: БТА
A A+ A++ A

Правозащитната организация „Амнести Интернешънъл“ отправи критики към властта в България за отношението й към хората с различна сексуалност.

„Хомофобското отношение сред представителите на полицията, прокуратурата и държавните власти допринася за това нападенията срещу хора от гей общността да не се приемат сериозно“, обясни експертът на „Амнести Интернешънъл“ по въпросите на сексуалната идентичност Емили Грей, цитирана от БГНЕС.

Емили Грей отбелязва, че в българското законодателство няма специфични норми за престъпления, породени от омраза към сексуална ориентация.

Според правозащитната организация такива нападения обикновено се извършват от членове на крайнодесни групи и в повечето пъти остават ненаказани.

„Българската държава има задължение да защитава правата на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ), без да прави дискриминация.

Единствените права, които искат общностите на ЛГБТ, са правото на свобода, лична сигурност и защита от дискриминиранe“, подчерта Емили Грей.

Сред предложенията на „Амнести Интернешънъл“ е да бъде въведено обучение, отнасящо се до хомофобията, в структурите на полицията, прокуратурата и съда.

Ще се работи и за въвеждане на промени в законодателната система за разпознаване на престъпленията от омраза в Наказателния кодекс.

„Самите институции са дискриминационни, това може да се нарече институционална хомофобия“, допълни правният експерт на Българския хелзинкски комитет Маргарита Илиева. Според нея общностите на ЛГБТ хората са несъразмерно уязвими в обществото именно заради своята идентичност и защото не получават защитата, която законът им дължи.

„Амнести Интернешънъл“ изрази подкрепа към шествията на хората с различна сексуалност като българското София Прайд, което ще се проведе на 30 юни.

„В някои държави като Литва, Русия и Украйна се прокарват закони, чиято цел е „да се предотврати гей пропагандата“, заяви Фотис Филипу, регионален координатор на правозащитната организация.

По думите му, когато бъде възпирана ЛГБТ общността да организира своите мирни шествия, често се използва твърдението, че тези шествия са заплаха за обществения ред и морала.

Аргументите, с които се забранява провеждането на такива шествия, често са претекст на дълбоко вкоренени предразсъдъци, коментира Фотис Филипу.

„В резултат от борбата на много смели активисти, които защитават своите права, ситуацията в Европа се подобрява. Подобно е и положението в София“, констатира Фотис Филипу.

Моника Писанкънева, съорганизатор на София Прайд, определи като основна цел на парада показването на „маргинализираната ЛГБТ общност“.

Като цели в дългосрочен план на тези общности в България тя назова признаване на престъпленията от омраза, въвеждането на норми за живот на семейни начела на еднополови или разнополови двойки, както и въвеждане на информация за обществата в образователната система.

#София прайд #ЛГБТ #хомофобия #„Амнести Интернешънъл”

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »