Рибки правят маникюр, педикюр и масаж

Рибки правят маникюр, педикюр и масаж
A A+ A++ A

През последните години нашумяха СПА процедурите, извършвани от рибки, или т.нар fish SPA. Това са рибки от вида Garra rufa от семейство Шаранови. Тези видове се срещат главно по реките Тигър, Ефрат и Йордан. Интересното за тях е, че могат да издържат на температури над 40 С.

Още в началото на 20. век е било открито, че тези рибки имат способността да изяждат мъртвите клетки от различни тъкани, до които имат контакт. Така след случайното откритие те започват да се използват с козметична и дори лечебна цел за отстраняването на мъртвите клетки при рани.

Първоначално в Азия, а след това и в редица европейски страни и САЩ се популяризират тези екзотични процедури. Методът се радва на голям успех, тъй като рибките отстраняват ефективно мъртвата тъкан, живите тъкани са непокътнати, усещането е леко гъделичкане, а резулатът е добър козметичен ефект при груба кожа на ходилата например.

В България СПА рибките навлизат съвсем отскоро, но вече се предлагат процедури в редица български СПА центрове. Доколко ефективен е методът, доколко безопасен от хигиенна гледна точка е той, са въпроси, които нямат категоричен отговор. По-уместно е да говорим, че маникюр, педикюр или масаж, направен от рибки, е по-скоро мода.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници