Крупен бизнесмен и висш митничар арестувани при операция „Цигараджиите“

Крупен бизнесмен и висш митничар арестувани при операция „Цигараджиите“
По думите на Цветан Цветанов задържаният митничар Георги Владимиров – Фози, се е ползвал с определени политически протекции. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Крупен бизнесмен от Варна и известният митнически служител Георги Владимиров – Фози, са двама от задържаните при спецоперация „Цигараджиите“, проведена на територията на Варна и София.

При спецакцията е разбита организирана престъпна група, която се е занимавала с нелегален трафик на цигари, като са предотвратени щети за над 8 млн. лв. за държавния бюджет, обяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от „Фокус“.

През 2011 г. „цигараджиите“ са реализирали нелегален трафик на цигари в обем от над 22 000 000 къса.

Четирима души са задържани в София, а един от групата е задържан във Варна. Шестият член на групата в момента е в затвора за излежаване на присъда, но през 2011 г. е участвал в реализирането на престъпните схеми, допълни вътрешният министър.

Един от арестуваните във Варна е крупен бизнесмен, като според БТА това е Борислав Манджуков.

„Количеството контрабандни цигари, вкарани по схемата, са съотносими и съизмерими с количествата задържани цигари в промишлената зона на Варна от май 2011 г., както и с тези, задържани при специализирани полицейски операции в Герман и в промишлената зона на Равно поле“, обясни Цветан Цветанов.

При обиските и арестите са открити множество мобилни телефони, като само при Георги Владимиров – Фози, са открити повече от 10 мобилни телефона, а в друг член на групата – над 20. Открити са също и списъци с количества и сметки за извършваната дейност.

По думите на Цветан Цветанов задържаният митничар Георги Владимиров – Фози, се е ползвал с определени политически протекции.

Той работи в системата на митниците от 1991 г. Той е бил дисциплинарно отстранен от работа от настоящия депутат и бивш началник на Митницата в Кюстендил Кирил Калфин през 1998 г. По-късно със съдебно решение Георги Владимиров е възстановен на работа.

Фози е бил началник на Митнически пункт Гюешево от 2001 г. до 2009 г., когато е отстранен от поста, но обжалва.

Върховният административен съд решава, че отстраняването му е незаконосъобразно и той трябва да бъде възстановен на поста началник на митнически пункт заради процедурни пропуски в документацията, оформена от директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов.

На 9 февруари 2012 г. със заповед на Ваньо Танов Георги Владимиров поема поста началник на Митнически пункт „Олтоманци“.

„Приоритет в работата ми ще бъде пресичане на вноса на контрабандни цигари от Сърбия“, заявява тогава Георги Владимиров.

#Борислав Манджуков #Фози #Георги Владимиров #Цветан Цветанов #София #Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници