Шефът на ВАС Георги Колев не иска да е главен прокурор

Шефът на ВАС Георги Колев не иска да е главен прокурор
Аз съм поел ангажимент като председател на ВАС да изпълня програма, която все още не е изпълнена, посочи Георги Колев. Снимка: monitor.bg
A A+ A++ A

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев няма да се кандидатира за главен прокурор, обяви самият той преди заседанието на ВСС.

„Аз съм поел ангажимент като председател на ВАС да изпълня програма, която все още не е изпълнена“, посочи Георги Колев, цитиран от БГНЕС, и допълни, че спрягането му за евентуален кандидат за поста е в сферата на слуховете.

Председателят на ВАС не отговори конкретно на въпрос какъв трябва да бъде следващият главен прокурор – от средите на държавното обвинение или съдия. Георги Колев обаче заяви, че следващият първи обвинител на държавата трябва да бъде балансиран човек с висок професионален опит.

За срещата при президента Росен Плевнелиев магистратът обясни, че тя е с оглед бъдещето развитие на съдебната система. Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев разбрал за нея преди 10 дни.

„Администрацията на президента е естественото място, естественият обединител, така е и по Конституция, който може да събере различните власти, да чуе различните мнения, да формира онзи диалог, който е необходим“, каза Лазар Груев.

По думите му на срещата ще бъде обсъдена реформата в съдебната система. Според него приоритетите са „работата, качеството, бързината, условията на работата, а не винаги и само кой да води бащина дружина“.

Лазар Груев обясни, че процедурата за номиниране на членове на ВСС от съдебната квота трябва да започне веднага след като Законът за съдебната власт бъде обнародван и влезе в сила.

Събранията за избори на делегати и за номиниране на кандидатите трябва да приключат през първата половина на месец юли. Според Лазар Груев оттам насетне има достатъчно време до 15 и 16 септември, когато ще се проведат общите делегатски събрания за избори.

#Върховен административен съд #ВАС #Георги Колев #Върховен касационен съд #Лазар Груев #ВСС #главен прокурор #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници