Големият бариерен риф е по-сериозно пострадал, отколкото се твърдеше

Големият бариерен риф е по-сериозно пострадал, отколкото се твърдеше
Източник: Pixabay
A A+ A++ A

Големият бариерен риф в Австралия е пострадал много по-сериозно, отколкото показваха два поредни случая на избелване на коралите, предупредиха учени в понеделник, предадоха от НОВА. 22% от коралите в повърхностните води са били унищожени през 2016 г.

Покачващата се температура на водата през март и април в резултат на глобалното затопляне предизвикаха през 2016 г. най-тежкия случай на избелване на коралите, които е преживявал 2300-километровият риф. Той фигурира от 1981 г. в списъка на обектите на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Първите оценки от въздуха и подводни наблюдения показваха, че 22% от коралите в повърхностните води са били унищожени през 2016 г. Но тази оценка беше ревизирана до 29%. И ситуацията е вероятно да се влоши с продължаващото обезцветяване."Ние сме много загрижени какво означава това за Големия бариерен риф и за хората и икономически сектори, които зависят от него", казва Ръсел Рейчъл, председател на правителствената служба за опазване на рифа.

Обезцветяването на коралите е явление, което се причинява от повишаването на температурата на водата, в резултат на отпадането на живеещи в симбиоза водорасли, които дават цвят и хранителни вещества на коралите. Те могат да оцелеят, ако водата се охлади, но те могат и да умрат, ако явлението продължава. Последното обезцветяване е четвърто по ред след тези от 1998 г., 2002 г. и 2016.

Избелването засяга и корали, които живеят в по-дълбоки зони, които не са посетени от оценяващи степента на въздействието водолази, уточнява БГНЕС.

Най-засегнатата област е северно от курорта Порт Дъглас, където 70% от повърхностните корали са загинали. Има и други засегнати региони, но по-студените в южното полукълбо зони засега са избегнали най-лошото.

Големият бариерен риф е заплашен от селскостопански отпадъци, икономическото развитие и разпространение на вид морска звезда, която унищожава коралите.

Той бе засегнат и от мартенския циклон Деби, който вилня в южната част на Големия бариерен риф, допълва АФП.

#Големият бариерен риф #ЮНЕСКО #Порт Дъглас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »