Турция ще действа "без да пита", ако сирийските кюрди нападнат

Турция ще действа "без да пита", ако сирийските кюрди нападнат
YouTube
A A+ A++ A

По време на посещението си в САЩ президентът на Турция Реджеп Ердоган е предупредил американския си колега Доналд Тръмп, че в случай на нападение от страна на сирийските кюрди Анкара ще действа „без да пита никого“. Това каза самият той пред медиите в турското посолство, информира БГНЕС, предаде NOVA.

„Заявихме им напълно ясно: ако бъде извършено каквото и да е нападение от сирийските кюрди срещу Турция, ще прилагаме правилата за ангажираност, без да питаме никого“, подчерта Ердоган. Той допълни още, че Вашингтон вече е взел решение относно операцията в Ракка и Турция няма да участва.

"Казахме им....не смятаме за здравословно сътрудничеството ви с терористическата група в Ракка", каза още турският държавен глава.

Във вторник Тръмп прие в Овалния кабинет Ердоган с намерението да го убеди в правотата на американското решение за въоръжаване на сирийските кюрди.

Анкара твърди, че кюрдските сили в Сирия са клон на „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК), която води война в югозападна Турция през последните четири десетилетия, и че всички оръжия, които им се дават, ще подпомогнат ПКК. Американците пък мислят, че сирийските кюрди са изключително полезни за борбата с терористичната групировка „Ислямска държава“.

#САЩ #Турция #Реджеп Ердоган #сирийски кюрди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници