ООН: Сексуалното насилие е новата военна тактика на терористите

ООН: Сексуалното насилие е новата военна тактика на терористите
YouTube
A A+ A++ A

Ислямските терористи в Близкия изток и Северна Африка все по-често използват сексуалното насилие по отношение на мирното население като тактика за водене на война. Това съобщи пред Съвета за сигурност на ООН заместник-генералният секретар на световната организация Амина Мохамед, цитирана от Асошиейтед прес и Фокус, предаде iNews.bg.

"Сексуалното насилие все по-често се използва като терористична тактика. Използват я екстремистките групи в Ирак, Сирия, Йемен, Сомалия, Нигерия и Мали, за да решават своите военни, икономически и идеологически задачи", заяви Мохамед.

По думите й членовете на групировките, включително и "Ислямска държава", извличат все по-голяма финансова изгода, продавайки жени и деца като сексуални роби. 

"За едни и същи преживени ужаси разказват представителките на язидите, държани като сексуални робини от екстремистите на "Ислямска държава", момичетата, избягали от групировката "Боко Харам" в Нигерия, сомалийките, освободени от групировката "Аш Шабаб", както и жените, които са били в ръцете на свързани с "Ал Каида групировки" в Северно Мали", каза Мохамед.

Специалният съветник на ООН по въпросите за предотвратяване на геноцида и сексуалното насилие по време на конфликти - Адама Динг, също посочи, че сексуалното насилие се използва за потъпкване на личността, но и служи като "оръжие за гонения". По думите й "сексуалното насилие по време на конфликти също е инструмент за дехуманизация и средство за наказание и преследване".

В началото на април генералният секретар на ООН Антониу Гутериш представи доклад, в който обвини въоръжени групировки, участващи в конфликта в Сирия, а също и правителствените войски, в извършване на сексуално насилие като "систематична тактика на война, тероризъм и изтезания".
 
В черния списък на страните, отговорни за прилагане на подобни нарушения на човешките права, той включи участници във въоръжени конфликти в 19 страни, включително Демократична република Конго, Мали, Сомалия, Судан, Южен Судан и Централноафриканската република.

#ООН #сексуално насилие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници