Слабо свиване на гръцката икономика от началото на 2017 г.

Слабо свиване на гръцката икономика от началото на 2017 г.
Източник: pixabay
A A+ A++ A

През първото тримесечие на настоящата година икономиката на Гърция продължава да се свива, макар и слабо, показват предварителните данни на гръцката статистика, предаде БНР.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Гърция се сви през периода януари-март с 0,1 на сто спрямо четвъртото тримесечие на 2016-та, когато беше отчетен спад с 1,2%. На годишна сезонно-коригирана база гръцката икономика остава в рецесия, понижавайки се през първото тримесечие на текуща година с 0,5 на сто (спрямо първото тримесечие на 2016-та) след спад с 1,1 на сто в началото на 2016 г.и след солиден ръст от 2% през третото тримесечие на миналата година.

На сезонно некоригирана годишна база свиването на БВП през първото тримесечие се забави до 0,3 на сто след понижение с 1,4% орез оървите три месеца на 2016-та, показват още данните на Elstat.

Тук трябва да се отбележи, че при представяне на своята "пролетна прогноза" през миналата седмица, Европейската комисия (ЕК) обяви, че очаква отскок на гръцката икономика през 2017-та, но в същото време допълни, че "икономическият растеж ще остане сдържан поради забавения във времето преглед по изпълнение на настоящата спасителна програма на международните кредитори на страната".

ЕК очаква БВП на Гърция да нарасне през настоящата година с 2,1 на сто, като това представлява низходяща ревизия спрямо предходната т.нар. "зимна прогноза" на комисията за по-солиден растеж с 2,7%. ЕК ревизира и прогнозата си за гръцкия икономически растеж през 2018-та от 3,1% до 2,5 на сто.

Според редица икономисти низходящата ревизия прави прогнозите за гръцкия икономически растеж по-реалистични. Главният икономист на Eurobank Платон Монокусос коментира, че експресните данни за първото тримесечие са до голяма степен в рамките на очакваното. "Динамиката на растежа на БВП вероятно ще се засили през следващите месеци на фона на очакванията за постигне на окончателна сделка по прегледа на настоящата международна спасителна програма и с оглед на предстоящия силен туристически сезон", коментира още Монкоусос. 

По негови думи прогнозите за растежа през цялата настояща година са обект на низходяща ревизия поради слабото първо тримесечие.

#БВП #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници