Добро темпо на растеж на френската трудова заетост от началото на годината

Добро темпо на растеж на френската трудова заетост от началото на годината
Източник: pixabay
A A+ A++ A

През първото тримесечие на годината трудовата заетост във Франция, извън селскостопанския сектор, нарасна за осмо поредно тримесечие, макар с по-бавно темпо спрямо края на 2016 г. Това показват предварителните данни на френската статистика, предаде БНР.

Неселскостопанската заетост нарасна през периода януари-март с 0,3 на сто спрямо последното тримесечие на миналата година, когато беше отчетено повишение с 0,4 на сто. В рамките на първото тримесечие бяха разкрити нетно 49 400 нови работни места след тяхно повишение с 67 300 през предходното тримесечие. На годишна база неселскостопанската трудова заетост се увеличи с 1,2 на сто, или с 198 300 работни места спрямо първото тримесечие на 2016-та.

В индустрията и строителството обаче беше отчетено намаляване на заетостта със същото темпо, както през предишното тримесечие, докато данните за сектора на услугите показват стабилно нарастване на разкритите нови работни места.

Изключвайки наетите на временна позиция, общата неселскостопанска заетост във Франция се повиши през първото тримесечие на настоящата година с 0,7 на сто или с 115 000 спрямо началото на 2016-та, докато растежът на временната заетост се забави до 1,8 на сто от 6,6% през последното тримесечие на миналата година и отбеляза скок на годишна база с 14,2 на сто (или с 83 200 броя).

В същото време данните показват и солиден отскок (с 0,6% на тримесечна база) на заплащането на труда в началото на настоящата година след анемичен растеж с 0,1% през предходното тримесечие и очаквания на финансовите пазари за доста по-слабо повишение на заплатите с 0,2 на сто.

#Франция #неселскостопанската #статистика #сектора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници