Политолог: Чрез мажоритарния вот има опасност от еднопартийно управление

Политолог: Чрез мажоритарния вот има опасност от еднопартийно управление
YouTube
A A+ A++ A

Предложеният проектозакон за мажоритарен вот има опасност да установи еднопартиен и едноличен модел на управление. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Димитър Димитров.

По думите му мажоритарният вот в два тура, във вида, в който е предложен сега, ще остави в парламента три партии и няколко независими депутати. Според Димитров проблем представлява и неяснотата около определянето на 240-те избирателни района. „Ако се работи с 240 едномандатни избирателни района има огромна вероятност партия с равнище на подкрепа от 33-35%, да получи огромно мнозинство в парламента. Например около 160 депутати. Никоя българска партия, както и да се самооценява, няма нужда от подобно мнозинство. Ако трябва да дефинираме проблема е, че у нас най-голямата партия, която побеждава на изборите има сравнително малки шансове да постигне 120 депутати и е предопределено това, че ще ни управляват коалиции“, обясни той.

Димитър Димитров добави, че в парламента е необходимо да има приемлива степен на представителност, което обаче няма как да се постигне с предложените правила за мажоритарен вот. Той уточни, че подобна избирателна система не се прилага никъде в Европа.

#Димитър Димитров #мажоритарен вот

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници