София остава без топла вода?

София остава без топла вода?
По думите на Гогов за първите 5 месеца на годината „Булгаргаз“ е реализирало загуба от 121 млн. лв., а натрупаната загуба възлиза на 230 млн. лв. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От 2 юли столичани могат да останат без топлa вода, заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Димитър Гогов.

Това стана ясно по време на общественото обсъждане в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), на което бе дискутирана цената на синьото гориво от 1 юли.

Текущите задължения на „Топлофикация – София“ към обществения доставчик са над 150 млн. лева. Ако дружеството не покрие повече от половината от дължимото, „Булгаргаз“ ще прекъсне доставките към дружеството, каза Гогов, цитиран от Дарик.

„Тези задължения не ни дават възможност да осигурим необходимите ни средства за закупуване на синьото гориво от „Газпром“, подчерта той.

По думите му за първите 5 месеца на годината „Булгаргаз“ е реализирало загуба от 121 млн. лв., а натрупаната загуба възлиза на 230 млн. лв.

От компанията са изпратили писмо до топлофикацията миналата седмица, но до момента няма отговор от там.

Засега няма опасност доставките към други топлофикации да бъдат преустановени, каза шефът на обществения доставчик.

ДКЕВР определи, че цената на природния газ от 1 юли ще поскъпне с 4.88%, като по този начин регулаторът не уважи искането на „Булгаргаз“ за скок в цената на природния газ от близо 16%.

Относно отстъпката, която се очаква да бъде направена от „Газпром“, в размер на 11% Гогов заяви, че дори и тя да влезе в сила, цените на синьото гориво би трябвало да се увеличат със 7% поради поскъпването на алтернативните горива и долара, които ще служат за база при ценообразуването.

#ДКЕВР #Държавната комисия за енергийно и водно регулиране #София #топлофикация #Димитър Гогов #Булгаргаз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Акценти

Инбет Казино