САЩ призовава АСЕАН да преосмисли дипломатическите си отношения с КНДР

САЩ призовава АСЕАН да преосмисли дипломатическите си отношения с КНДР
Източник: YouTube
A A+ A++ A

САЩ призовават страните от Югоизточна Азия да възприемат подхода на Вашингтон в третирането на Северна Корея като заплаха и да стоят зад принципни позиции като този за свободата на корабоплаването в Южнокитайско море, предава радио Voice of America, пише Труд.

При първата си среща с всички държави членки на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в четвъртък американският държавният секретар Рекс Тилърсън призова организацията да възприеме единна позиция против севернокорейската ядрена и ракетна програма.

„Съвсем конкретно САЩ призовава държавите, включително партньорите от АСЕАН да положат усилия за пресичането на приходите, с които Северна Корея се ползва в региона и да обмислят понижаване на нивото на дипломатически отношения с нея“, съобщи в телефонен брифинг в четвъртък помощникът на държавния секретар Патрик Мърфи. „Важно е Северна Корея да не извлича ползи от дипломатическите канали за целите на нейните ядрени и ракетни амбиции“, добави Мърфи.

Всички държави членки на АСЕАН поддържат дипломатически отношения със Северна Корея. Осем от тях имат на територията си севернокорейски посолства, а пет поддържат представителства в Пхенян.

Междувременно американският конгрес одобри въвеждането на нови ограничения по отношение на Пхенян. Законопроектът предвижда контрол над руските пристанища в Далечния изток. С новия документ за санкциите срещу Северна Корея се разширяват правомощията на президента на САЩ и му дава право да наложи санкции и върху тези, "които нарушават резолюциите на Съвета за сигурност на ООН", предава РИА новости.

От 2006 г. насам Съветът за сигурност на ООН прие шест резолюции, за да приуди Пхенян да се откаже от ядрената си програма. Последните две бяха приети през 2016-та и значително затегнаха ограниченията. Съветът за сигурност наложи забрана и на търговията, износа на минерали, търговията с оръжия и банковия сектор.

Ор РИА информират още, че основната задача на законопроекта е да се осигури контрол върху изпълнението на резолюциите на ООН, които ограничават търговските взаимоотношения на Северна Корея с други държави. В документа също са изброени стоките на КНДР, за придобиването на които правителството на САЩ ще налага санкции срещу купувачите. Освен храна, в списъка са включени минералите злато, никел, титан, цинк, редкоземни материали, въглища и желязо.

Конгресът също потвърди забраната на каквито и да било финансови транзакции със Северна Корея, регистрация и други действия със съдилищата на тази страната. Според новите изменения президентът на САЩ трябва в рамките на 180 дни от влизането в сила на закона, а след това и всяка година в продължение на 5 години, да предоставя на Конгреса доклади за пристанищата и летищата, които нарушават правилата.

В понеделник президентът Тръмп направи изненадващо изявление, с което заяви, че е готов да се срещне с лидера на КНДР. "Ако това е уместно - да го посрещна, аз ще го направя", заяви Тръмп в интервю за Bloomberg. По-късно говорителят на Белия дом Шон Спайсър заяви, че такива срещи представляват "нови условия".

Стана ясно още, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун е направил инспекция на артилерийските единици на Корейската народна армия на островите в Жълто море, намиращи се в близост до морската граница с Южна Корея. Държавният глава похвали арсенала и призова военнослужещите към непрекъсното подобряване на бойната готовност.

Ким Чен-ун бе придружен от шефа на отделна по обща политика на Корейската народна армия Хван Бан-ко.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници