Дер Щандарт: Българите на бунт срещу олигарсите

Дер Щандарт: Българите на бунт срещу олигарсите
Поредният протест срещу промените в Закона за горите. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

От „Дер Щандарт”; Превод: „Дойче веле”

Гората и планината са душата на българина. И затова той не гледа безучастно, когато един олигарх прави опити да си присвои Витоша.

От високоговорителите на площада пред Народния театър „Иван Вазов“ в София звучи песента „Хубава си, моя горо“. Минувачите се спират, набързо се информират за провеждащата се акция на природозащитниците и бурно аплодират действията им.

„След като взе Пирин, сега иска да си присвои и Витоша – най-близката планина до София. Именно в този град е концентрирана цялата власт“, казва Тома Белев, един от лидерите на протестното движение.

Той познава добре своя противник – Цеко Минев, мултимилионер и собственик на Първа инвестиционна банка.

Именно Минев е човекът, който сложи ръка върху атрактивния зимен курорт Банско в Пирин и който сега се стреми да направи същото и с Витоша.

„Винаги съм правил това, което се иска от мен“, казва Белев, който в продължение на 13 години е директор на Природен парк „Витоша“.

Изведнъж обаче българското правителство решава да обяви нов конкурс за поста. Кандидатурата на еколога Белев бива отхвърлена.

Българският Закон за горите е само на 1 година, но преди броени дни парламентът прие поправки в него. Те позволяват промяна на предназначението на земите в природните паркове на България.

Смята се, че зад тази поправка стои банкерът Цеко Минев. Но и други лобисти упражниха силен парламентарен натиск в полза на поправките: Емил Димитров – собственик на гори и концесионер на две от големите ловни стопанства в страната, депутат от управляващата партия ГЕРБ; Цветелина Бориславова – собственичка на „Пампорово“ АД и бивша приятелка на премиера Бойко Борисов; Красимир Гергов – рекламен магнат и крупен собственик на голф-игрища.

От две седмици насам – откакто поправките минаха през парламента – протестите в центъра на София не стихват.

Управляващите, които по всяка вероятност не са очаквали толкова силен отпор, побързаха да реагират: премиерът Борисов прие представители на протестиращите, а президентът Плевнелиев наложи вето върху поправките, които се връщат за ново обсъждане в парламента.

Цеко Минев планира мащабно разширяване на ски зоната над „Алеко“, включително чрез сеч на гори и взривяване на скална маса. И понеже не успя да стартира навреме проекта си, тъй като правителството закъсня с издаването на разрешение, миналия сезон Минев реши да спре съществуващите съоръжения на Витоша.

Премиерът Борисов е склонен да върне 3 от оспорваните 20 поправки в Закона за горите. Сред тях е и позволението за сеч в мащаби, надхвърлящи естествените възможности на гората за възстановяване – поправка, за която настояваше депутатът Емил Димитров. С дърва за биомаса в България се правят добри пари – заради щедрите енергийни субсидии.

Засега премиерът няма намерение да спира разширяването на ски пистите и лифтовете. Но и протестиращите нямат намерение да спрат бунта си.

„На хората им омръзна всичко да става зад гърба им или под масата. Преди 10 години загубих битката за Банско. Което още повече ме задължава да спечеля сега битката за Витоша", казва натиреният директор на Природен парк „Витоша”.

#Витоша #Пирин #Банско #Пампорово #Тома Белев #Цветелина Бориславова #премиер #Бойко Борисов #Росен Плевнелиев #президент #Закон за горите #Цеко Минев #Първа инвестиционна банка #ГЕРБ #Красимир Гергов #Емил Димитров #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"