Депутатите отказаха да разследва обществените поръчки на АПИ

Депутатите отказаха да разследва обществените поръчки на АПИ
YouTube
A A+ A++ A

Депутатите отказаха да създадат временна комисия за установяване на пропуските и нарушенията в дейността на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и бившата Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" при провеждането и изпълнението на процедури по изграждането на магистрали и пътища. След близо час и половина дебати парламентът отхвърли проекта на БСП, предаде БГНЕС.

Според левицата са изхарчени стотици милиони за пътища и магистрали с европейско и държавно дофинансиране, които същевременно са придружени със съмнения, предаде iNews.bg.

"Искаме всички съмнения, които има българското общество за това, че огромен финансов ресурс се съсредоточава в определени компании, за това, че не винаги качеството на изпълнение съответстват на заданието на съответния изпълнител. Няма нищо лошо българският парламент да отговори на тези въпроси, касаещи стотици милиони левове", яргументира предложението зам.-шефът на парламентарната група на БСП Желю Бойчев.

Той се обърна към депутатите от ГЕРБ, които твърдят, че нямат никакви притеснения за тази сфера като заяви, че тогава няма нищо по-естествено да подкрепят тази комисия, за да докажат, че нищо нередно не се е случвало по време на правителствата им.

"Няма от какво да се притесняваме в сферата на изграждане на инфраструктура, която е един от най-големите успехи ан ГЕРБ. Точно в тази насока няма от какво да се притесняваме. Но по начина, както е озаглавена комисията, навежда на това, че едва ли не има нещо нередно. Не бива като парламент да дублираме работата на прокуратурата. Ясно е, че е най-сладко и изгодно политически да атакуваш точно силните страни на опонента", каза Александър Ненков от ГЕРБ.

Филип Попов от БСП пък посочи, че целта не е парламентът да изземе функциите на прокуратурата. "Ние твърдим за пропуски или нарушения, а не за престъпления. Не виждам от какво толкова се страхувате, за да не се създаде такава комисия", отговори социалистът.

Ненков обаче видя в това опит на левицата да атакува най-силната страна на кабинетите "Борисов" - изграждането на магистралите. "Много се направи през годините и не отива на парламент да търси под вола теле", смята депутатът.

Бившият транспортен министър от ГЕРБ Ивайло Московски също смята, че не би приел създаването на такава комисия на ниво парламент. Според него не е сериозно Народното събрание да изземва функциите на всички контролни органи и прокуратурата.

"Ако е така, да направим анализ на всички държавни агенции, вероятно във всички има някакви пропуски. Сега отиваме конкретно в една агенция, за да се манипулира", смята Московски.

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова – сега депутат от ГЕРБ, пък призова парламентът да не се превръща в другарски съд и запита какво се е случило точно сега, за да се създава такава комисия.

"Свидетели сме на това, което искат да провокират колегите от ляво - да могат да бъдат забелязани, да изтрият срама от тези избори", коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък констатира, че се продължава опитът от 43-то НС "да се удари дъното с дискусия без аргументи и безпринципно говорене".

Накрая лидерът на "Воля" Веселин Марешки излезе с предложение "да не се прави просто една комисия, а комисия, която да разследва целия преход и всички системи в държавата".

#АПИ #обществени поръчки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници