Медиите в България „допингирали“ образите на ключови политици

Медиите в България „допингирали“ образите на ключови политици
Най-близкият до властта вестник е „Телеграф“, констатира Орлин Спасов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Много от медиите в България работят в услуга на ключови фигури от политическата сцена, заяви доц. Орлин Спасов, цитирайки заключенията от мониторинга на Фондация „Медийна демокрация“.

Изследването е от началото на годината до края на май, като са анализирани 38 148 информационни единици във вестниците „24 часа“, „Труд“, „Телеграф“, „Стандарт“, „Сега“, „Преса“ и електронното издание „Дневник“.

Премиерът Бойко Борисов остава най-споменаваното политическо лице в медиите, като образът му е представян основно в положителна светлина.

Министър-председателят присъства в медиите 4 пъти повече от президента Росен Плевнелиев.

Публикациите за Борисов за периода януари–май са 3670, двойно по-малко има вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов – 1453, след това се нареждат лидерът на БСП Сергей Станишев – 1234, Георги Първанов – 1224, Симеон Дянков – 980, и Росен Плевнелиев – 903.

Изпълнителният директор на „Медийна демокрация“ Орлин Спасов коментира, че има драстично разминаване на одобрението на дадени политически лидери и институции в обществото и в медиите.

Почти всички наблюдавани издания, без „Сега“, имат подчертано позитивно отношение към премиера, като най-позитивният е вестник „Телеграф“.

„Дневник“ и „Труд“ се колебаят между позитивното и неутралното отношение към Бойко Борисов, сочи изследването на „Медийна демокрация“.

Медийният рейтинг на премиера Бойко Борисов през май обаче е бил между 4 и 4,5, което означава, че медиите съобщават за него четири пъти повече в положителна посока.

Росен Плевнелиев има медиен рейтинг +5, Сергей Станишев има подобрение на рейтинга си през май до почти +1, Ахмед Доган се „радва“ на медиен рейтинг -10, предаде БГНЕС.

„По отношение на някои ключови фигури медиите допингират публичните образи и това разминаване между обществено мнение и медиен рейтинг практически показва, че в момента голяма част от медиите в България директно работят като пиар на някои ключови фигури от политическата сцена“, обясни доцентът.

По думите на Орлин Спасов представителите на партия ГЕРБ изразяват отношение в много по-малка степен и Бойко Борисов до голяма степен продължава доста лично да информира, да изговаря и формира поведението и отношението на партията си към ключови събития от дневния ред на страната.

Орлин Спасов констатира, че „воюващите помежду си пресгрупи, всички те без изключение, независимо от това, че воюват помежду си, пишат позитивно за премиера“.

„Ето защо може да се каже, че битките помежду им в някаква форма могат да бъдат интерпретирани и като битки за спечелване на благосклонното отношение на Бойко Борисов и сякаш медиите очакват изходът от битките помежду им да бъде решен еднолично от премиера и затова те пишат позитивно за него“, заяви Орлин Спасов.

Позитивизмът в отразяването на публичното поведение на държавния глава Росен Плевнелиев е дори по-изразен, показват данните на „Медийна демокрация“.

„При Сергей Станишев има известно затопляне на медиите в сравнение с миналата година. При Меглена Кунева с наближаването на изборите се наблюдава затопляне на отношението към нея от страна на някои медии, но отношението към нея остава по-скоро негативно“, обясни Орлин Спасов.

„Най-близкият до властта вестник е „Телеграф“. Той е най-краен в оценките си за основните противници на ГЕРБ – за БСП, най-краен е в начина, по който пише за Меглена Кунева. Единствен от всички наблюдавани издания съобщава изключително позитивно за работата на правителството и на партия ГЕРБ“, категоричен е доц. Орлин Спасов.

Той отбеляза, че това е единственото издание, което пише позитивно за ДПС и особено позитивно за лидера Ахмед Доган.

„Следователно би могло да се каже, че „Телеграф“ работи за едно символно ниво за коалиция между ДПС и ГЕРБ. И фактически на страниците на изданието тази коалиция е факт, тъй като вестникът пише изключително позитивно и за двете политически сили, и за техните представители“, отбеляза Орлин Спасов.

#„Дневник“ #„Преса“ #„Труд“ #„24 часа“ #Бойко Борисов #Орлин Спасов #медии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино