10 посланици призоваха за подкрепа на София Прайд

10 посланици призоваха за подкрепа на София Прайд
Миналогодишният парад София Прайд премина без инциденти. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Чуждестранни дипломати в България изразиха подкрепата си към всички участници в петия ежегоден парад на хората с различна сексуална ориентация София Прайд на 30 юни.

„Това събитие дава възможност да се застъпим за човешките права и толерантността, да честваме разнообразието и да заклеймим хомофобията. Парадът София Прайд прави по-видима общността на онези българи, които са лесбийки, гей, бисексуални и трансджендър (ЛГБТ), и изпраща на хиляди млади хора в цялата страна - гей и лесбийки - важно послание: „Вие не сте сами!“, се казва в общото изявление на редица посланици в България, разпространено от Посолството на САЩ и цитирано от БГНЕС.

Изявлението е подписано от посланика на Аржентина Гийермо Азрак, на Австрия - Герхард Райвегер, на Великобритания - Джонатан Алън, на Кралство Дания - Кааре Янсон, на Федерална република Германия - Матиас Хьопфнер, на Финландия - шарже д'афер Рае Веркоранта, на Франция – Филип Отие, на Кралство Норвегия - Тове Скарстейн, на Република Сърбия - шарже д'афер Дамир Ковачевич, както и от американския посланик Джеймс Уорлик.

„По цял свят по време на Прайд инициативите хората с традиционна и с различна ориентация стоят редом в защита на принципа, че всички граждани трябва да имат еднакви права: правата да живеят, да обичат и да работят без страх от дискриминация“, се казва в изявлението на първите дипломати.

„Ние все още не сме постигнали тази цел, затова призоваваме всички хора, както и местните и национални лидери, да изразят своята солидарност, като се присъединят към парада София Прайд. Пожелаваме на всички спокоен и щастлив Прайд“, заявяват още посланиците.

#София прайд #ЛГБТ #Герхард Райвегер #Джонатан Алън #Матиас Хьопфнер #Филип Отие #Тове Скарстейн #Джеймс Уорлик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"