Пропуск в наредба разхлабва контрола над работещите в общественото хранене
Пропуск в нормативната уредба оставя работещите в сферата на общественото храннене без контрол.
Според действащите правила работещите в заведения за хранене са длъжни да си направят медицински изследвания само преди постъпването на работа, но не й периодично, коментира директорът на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов пред БНТ.
Затова агенцията настоява с промяна в нормативната уредба да се въведе постоянен контрол върху здравния статус на хората, които работят в общественото хранене.
Необходимостта от непрекъснат периодичен контрол изпъкна след няколко случая на разпространение на стафилококова инфекция чрез кухненския персонал.
„Ако сега постъпите на работа, нужно е да имате необходимите изследвания, и ако не смените работата, това остава, докато сте на това място, докато се пенсионирате“, обясни Йордан Войнов.
Той ще настоява за промяна в наредбите на здравното министерство, а докато това стане, ще се дават предписания на собствениците на заведения за засилване на самоконтрола.
Директорът на агенцията съобщи, че са открити пет временни приемни в летните курорти - Златни пясъци, Албена, Слънчев бряг, Созопол и Поморие, където хората могат да отидат и да подадат сигнал за нередности.
Още по темата:
- » До 6 г. затвор заплашват двамата инспектори, взели подкуп
- » Стриктни проверки на храните в магазини и борси преди Великден
- » Защо шефът на Агенцията по храните подаде оставка (Обобщение)