Пропуск в наредба разхлабва контрола над работещите в общественото хранене

Пропуск в наредба разхлабва контрола над работещите в общественото хранене
Йордан Войнов ще настоява за промяна в наредбите на здравното министерство, а докато това стане, ще се дават предписания на собствениците на заведения за засилване на самоконтрола. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пропуск в нормативната уредба оставя работещите в сферата на общественото храннене без контрол.

Според действащите правила работещите в заведения за хранене са длъжни да си направят медицински изследвания само преди постъпването на работа, но не й периодично, коментира директорът на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов пред БНТ.

Затова агенцията настоява с промяна в нормативната уредба да се въведе постоянен контрол върху здравния статус на хората, които работят в общественото хранене.

Необходимостта от непрекъснат периодичен контрол изпъкна след няколко случая на разпространение на стафилококова инфекция чрез кухненския персонал.

„Ако сега постъпите на работа, нужно е да имате необходимите изследвания, и ако не смените работата, това остава, докато сте на това място, докато се пенсионирате“, обясни Йордан Войнов.

Той ще настоява за промяна в наредбите на здравното министерство, а докато това стане, ще се дават предписания на собствениците на заведения за засилване на самоконтрола.

Директорът на агенцията съобщи, че са открити пет временни приемни в летните курорти - Златни пясъци, Албена, Слънчев бряг, Созопол и Поморие, където хората могат да отидат и да подадат сигнал за нередности.

#Йордан Войнов #Агенция по безопасност на храните #стафилококова инфекция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино