Бивш министър и подсъдим основа нова партия

Бивш министър и подсъдим основа нова партия
Бившият министър на отбраната Николай Цонев. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Бившият министър на отбраната Николай Цонев, който е подсъдим по 3 дела (вече окончателно оправдан по 2 от тях), обяви официално създаването на нова партия – „Нова алтернатива", на която той ще бъде и председател.

Днес учредихме партия „Нова алтернатива" – партия на хората, заети с бизнес, а името й говори, чеискаме да променим нещата и да направим нещо добро, заяви Николай Цонев.

Брифингът в ранния следобед бе тяхната първа публична проява, на която те представиха учредителните си документи и избраните в ръководните органи, предаде БГНЕС.

Заместник-председател на „Нова алтернатива" е Камелия Нейкова, която е бивш заместник-министър на отбраната.

Николай Цонев бе подсъдим по 3 дела, 2 от които като министър и по едно като служител на Министерство на отбраната (МО).

На 1 юни т.г. Върховният касационен съд (ВКС) го оправда по обвинение за длъжностни престъпления отпреди 10 години, когато е оглавявал доставките за военните.

Цонев бе обвинен за договори, сключени през 1999 година за разнообразни доставки – консерви „Русенско варено", свинско месо, резервни части за камиони и автобуси „Чавдар", двигатели за „Шкода" и авиотехника.

Само преди дни ВКС го оправда и за това, че като министър на отбраната, упражняващ правата на едноличен собственик на дружеството „Терем", се е разпоредил с целеви средства не по предназначение.

Все още дори до първа инстанция не е стигнал само най-шумният съдебен процес срещу Николай Цонев – за предлагане на подкуп на следователя Петьо Петров, по което е подсъдим заедно с бившия съдия Петър Сантиров и ексглавния секретар на финансовото министерство Тенчо Попов.

„Членовете ни са млади, постигнали нещо в своя жизнен път. Новата партия ще изповядва идеологията патриотичен либерализъм”, посочи Цонев.

Платформата ни се разработва в момента и ще очаквам потенциалните ни симпатизанти и гласоподаватели, хората на бизнеса –предприемачите и техните служители, да ни подкрепят, каза Цонев.

„Малкият и среден бизнес у нас е съсипан, а управляващите само се оправдават, затова ние ще предложим алтернатива”, коментира председателят на партията.

Четирите стълба на нашата платформа са нацията, модерната икономика, законността и свободата на личността и качественото, ефективно управление в полза на хората. Институциите да работят за хората, а не обратно, допълни той.

„Омръзна ни този политически театър. Тъй като сме държава на флашките сме ви приготвили една флашка за подарък с информация за нашето учредително събрание”, с чувство за хумор се обърна Цонев към медиите.

В Политическия съвет са Ева Калчева, Камелия Нейкова, Любомир Новоселски, Николай Цонев, Диана Бурова – икономист, Снежана Димитрова – експерт по публичната администрация и еврофондове, Валентин Божинов и др.

През последната година редица политици от разцепили се и позападнали партии създадоха нови такива. Освен тази на Николай Цонев формирования направиха и Капка Сидерова, Меглена Кунева, Слави Бинев и др.

#Николай Цонев #министър на отбраната #Нова алтернатива #Камелия Нейкова #Министерство на отбраната #МО #Върховният касационен съд #ВКС #Терем #Петьо Петров #Петър Сантиров #Тенчо Попов #Николай Цонев #Снежана Димитрова #Меглена Кунева #Капка Сидерова #Слави Бинев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »