Борисов и Станишев си пращат поздрави и „признания”

Борисов и Станишев си пращат поздрави и „признания”
Станишев прати през медиите поздрави на министър-председателя а Борисов ги прие като „признателност за стабилната финансова политика" на неговото правителство. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов и лидерът на БСП Сергей Станишев влязоха в ново пререкание по повод данни на Европейската централна банка (ЕЦБ), според които България не е изпълнила всички критерии за членство в еврозоната.

В събота Станишев прати през медиите поздрави на министър-председателя.

„Преди няколко дни се похвалиха колко са велики за пореден път и че са готови за еврозоната. Само че тяхната лъжа беше опровергана от Европейската централна банка. И тъй като Бойко Борисов ми прати много поздрави по повод тези данни, които те обявиха, аз му връщам поздрави от Европейската централна банка", обявни тогава червеният лидер, цитиран от „24 часа”.

Бойко Борисов обаче не остана длъжен на своя предшественик и неговите обвинения.

Искам да благодаря на г-н Станишев за изпратените поздравления, относно изявлението на Европейската централна банка от тази седмица", обяви в неделя премиерът в изявление, публикувано на интернет страницата на Министерски съвет.

„Приемам думите му като осъзнато признание за стабилната финансова политика на правителството, оценена не само от ЕЦБ, но и от Европейския съюз, Международния валутен фонд и рейтинговите агенции”, допълва Борисов.

По думите на министър-председателя България е изглеждала по следния начин във финансовия свят през последните няколко месеца:

1. Съветът на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси официално прекрати процедурата по свръхдефицит срещу България, с което страната беше извадена от списъка на държавите, застрашени от санкции.

2. Докладът на Европейската централна банка за май показва, че България изпълнява всички числови критерии за членство в еврозоната.

3. Международната рейтингова агенция „Мудис” потвърди стабилната прогноза за България.

4. Международният валутен фонд, след проверката си в България пише, че „разумните и решителни политики и силните буфери осигуриха устойчивост на България по време на световната криза. Фискалната политика е в крак с плановете за постигане на заложената за 2012 година цел за фискален дефицит."

„Това са оценките и изводите за финансовата политика на правителството за последните години и аз искрено се радвам, че г-н Станишев ги е чул, разбрал и е надмогнал партийните си пристрастия, за да ни поздрави. Аз също го поздравявам, защото тази негова проява показва държавническо мислене. Неговото правителство помогна много за нашия успех, не мога да отрека и заслугата на министър Орешарски", заявява Борисов.

Сергей Станишев пък припомни, че през 2009 г., когато ГЕРБ са дошли на власт, са поели ангажимент, че ще приключат с механизма за наблюдение на България и са имали „всички шансове това да бъде направено".

По думите му досега се забелязват повече показни арести и вдигане на шум без изпълнение на европрепоръките.

„Управляващите пропиляха твърде много време вместо да се занимават с реални реформи в съдебната система и реална борба с организираната престъпност", каза още лидерът на БСП.

#Бойко Борисов #премиер #Сергей Станишев #БСП #ГЕРБ #Европейската централна банка #ЕЦБ #Международния валутен фонд #еврозона #Мудис #Европейския съюз #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници