Тайван инвестира в програма за превъоръжаване чрез инвестиции

Тайван инвестира в програма за превъоръжаване чрез инвестиции
pixabay.com
A A+ A++ A

Пекин запази отворена възможността да подчини остров Тайван с военна сила. Тайпе опита да намери рамо пред лицето на заплахата, но задачата се оказа трудна за международно изолирана страна. Сега тя трябва да се снабди със самолети и кораби, и това ще стане чрез инвестиции в програма за превъоръжаване на страната, пише швейцарският вестник "Die Neue Zuercher Zeitung", цитиран от Агенция "Фокус", предаде Нова телевизия.

Какво точно предвижда програмата все още не е много ясно – държавният глава Цай Инг-вен е пестелива в информацията, която представя пред обществото. Наскоро обаче тя обяви изграждането на осем нови подводници за страната.  

Подводният флот на Тайван, базиран в южния пристанищен град Гаосюн, е на повече от 30 г. и определено не дава повод за гордост. Най-модерните подводници на Тайван – общо две на брой – са развити от Нидерландия през 60-те години на миналия век и построени през 80-те. Две от останалите пък са американски и от времето на Втората световна война.  

Срещу тях обаче Пекин може да изпрати около 50 модерни подводници. Повечето от тях са с дизелово-електрическо задвижване, но в употреба са вече и първите китайски подводници с ядрени двигатели.

#Тайван #военна сила #Пекин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници