Какво планират ГЕРБ и Обединените патриоти за съвместното им управление?

Какво планират ГЕРБ и Обединените патриоти за съвместното им управление?
Нова телевизия
A A+ A++ A

Обединените патриоти и ГЕРБ се разбраха какви да са приоритетите по време на съвместното им управление, предаде Нова телевизия.

Те са си стиснали ръцете минималната пенсия да се увеличи до 180 лв. от 1 юли 2017 година и до 200 лв. от 1 октомври 2017 г. Промени в преките данъци няма да има.

Учителските заплати трябва да се удвоят до края на мандата. Предвидена е и промяна в системата на делегираните бюджети. Идеята – финансирането да не зависи само от броя на децата, но и от качеството на образованието. 

Партиите обещават да дават повече пари за отбрана, за да може до края на мандата за това да се харчат 2% от БВП.  ГЕРБ и Патриотите смятат да върнат военното обучение в училище и да разширят възможностите за доброволна военна служба.

Социалните помощи пък ще се обвържат със заетост – всички в трудоспособна възраст, които получават помощи, трябва да се включат в заетост. Посещението не само на училище, но и на детска градина, ще бъде обвързано с изплащането на социални помощи.

Предвидено е въвеждане на електронни винетки за леките коли и тол такси за изминато разстояние за тировете и другите превозни средства.

Програмата за енергийна ефективност ще се разшири и вече ще обхваща тухлени многофамилни и еднофамилни жилищни сгради.

ГЕРБ и Патриотите не пропускат да споменат и пътя на България към Еврозоната. „Единният банков съюз и Еврозоната са естественият ни път на развитие след изпълнение на всички критерии. Дотогава Валутният борд е безалтернативен и неприкосновен”, подчертават те.

Ще продължи съдебната реформа и ще се приеме нов антикурупционен закон. Предвидено е и приемане на нов Наказателен кодекс и въвеждане на електронно правосъдие до края на следващата година.

В програмата е записана и „модернизация на материалната база в сферата на културата – училища, театри, опери, музеи”. Партиите искат и нов Закон за храните и увеличаване на произведените в България храни в магазините в страната.

ГЕРБ и Патриотите говорят и за закупуване на нови влакове, за изграждане на жп линията от София до Септември, както и за модернизацията на линиите Пловдив – Бургас, Драгоман – София и жп възела в Пловдив. В програмата e записано и ускорено доизграждане на магистрала „Хемус”, довършване на магистрала „Струма” от Благоевград до Сандански, изграждане на магистралата от София до Калотина и на тунела под Шипка и разширение на метрото в София.

Ако се изпълнят мерките от програмата, ГЕРБ и Патриотите гарантират, че в рамките на мандата минималната работна заплата ще стане 650 лева, а средната заплата в страната – 1500 лева.

#ГЕРБ #Обединени патриоти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници