Г-7: Няма бъдеще в Сирия с Асад на власт

Г-7: Няма бъдеще в Сирия с Асад на власт
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Външните министри на страните от Г-7 са единодушни, че не може да се намери решение на конфликта в Сирия, докато президентът Башар Асад е на власт, заяви френският външен министър Жан-Марк Еро на срещата на високо равнище в италианския град Лука, предаде Франс прес, цитирана от Дарик.

Всички участници на срещата на външните министри на страните от Г-7 и на срещата в по-широк формат, в която участваха също Турция и няколко арабски страни - Катар, Йордания, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, подчертаха, че "няма възможно бъдеще за Сирия с Башар Асад", заяви Еро пред медиите. "Това не е агресивна позиция срещу Русия, а по-скоро протегната ръка при ясна позиция", добави той. "Стига вече. Трябва да прекратим лицемерието и да се върнем към политическия процес", подчерта външният министър.

"Казваме на руснаците: възползвайте се от тази възможност да се дистанцирате от ужаса на режима на Башар Асад и най-накрая да покажете искрено, че искате мир", заяви още френският първи дипломат, цитиран от Ройтерс. 

Ракетният удар на САЩ срещу сирийска военновъздушна база създаде временна възможност за прекратяване на конфликта, добави Еро. Той заяви, че въпросът за допълнителни санкции почти не е бил обсъждан на срещата. Вчера британският външен министър Борис Джонсън заяви, че Лондон би обсъдил възможността за допълнителни санкции срещу високопоставени сирийски и руски военни, припомня Ройтерс. 

Между страните от Г-7 няма консенсус за налагане на нови санкции срещу Русия заради подкрепата й за сирийския президент, заяви италианският външен министър Анджелино Алфано, цитиран от Асошиейтед прес. Той добави, че Джонсън е повдигнал въпроса на срещата на външните министри.

Алфано заяви, че на срещата на високо равнище в тосканския град Лука е имало обединение също около становището, че "Русия не трябва да бъде изолирана, а напротив, доколкото е възможно, да бъде включена в процеса на политически преход в Сирия", предаде iNews.bg.

"Страните от Г-7 са единодушни и че за Башар Асад няма място в бъдещето на Сирия", каза френският външен министър Жан-Марк Еро. Според него е време Русия да спре да подкрепя сирийския президент Башар Асад и да покаже, че искрено желае мир.

Външните министри на страните от Г-7 - САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Канада, Франция и Италия, се събраха на 10 април в Италия на двудневна среща, за да обсъдят Сирия и да покажат единство преди посещението на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън в Москва, отбелязва АФП.

"Искаме да убедим Русия да подкрепи политическия процес с цел мирно разрешаване на сирийския конфликт", заяви от своя страна германският външен министър Зигмар Габриел. Той уточни, че това е и позицията на държавния секретар на САЩ. "Той има цялата ни подкрепа за утрешните преговори в Москва", увери Габриел.

 

 

 

#Жан-Марк Еро #Г-7 #САЩ #Анджелино Алфано

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници